Što prije nastaviti radove na sanaciji Husein pašine džamije

Odbor za sanaciju Husein pašine džamije u Pljevljima uputiće u narednih par dana Pismo o namjerama svim potencijalnim donatorima sa odgovarajućim propratnim aktom kako bi se obezbijedila finansijska sredstva da se radovi na izgradnji preostalog dijela obodnog kamenog zida i uređenju dvorišnog prostora Husein pašine džamije u Pljevljima što prije nastave. Ovo je odlučeno danas (ponedjeljak 15. 2. 2016.) na trojnom sastanku predstavnika Medžlisa IZ-e Pljevlja sa delegacijama opštine Pljevlja i Mešihata Islamske zajednice koje su predvodili predsjednik opštine Mirko Đačić i Reis Rifat Fejzić.

Pored toga predsjednik Đačić i Reis Fejzić kontaktiraće sve potencijalne donatore i lobirati za pozitivan odnos u vezi nastavka radova na sanaciji Husein – pašine džamije, a lokalna uprava, Odbor Islamske zajednice i Odbor za sanaciju Husein – pašine džamije preduzeće sve potrebne mjere neophodne za obezbjeđenje uslova za početak radova.

„Uz uključivanje privrednih subjekata, države, a nadam se i nekih međunarodnih organizacija i ambasada planirane poslove ćemo završiti i brže i kvalitetnije. Podrška sa tih adresa i od svih dobronamjernih pojedinaca je i korisna i neophodna, a opština Pljevlja će među prvima povući konkretne poteze obezbjeđivanjem sredstava u skladu sa usvojenim Akcionim planom”, rekao je predsjednik Đačić.

Reis Fejzić je uz naglašenu zahvalnost svima, a posebno predsjedniku Odbora za sanaciju Husein pašine džamije Đorđiju Džuveroviću na do sada urađenom, iskazao svoju i zainteresovanost  Mešihata da se planirani radovi što prije nastave i privedu kraju.

„Zadovoljstvo mi je i posebno me raduje što smo danas bili u prilici da pričamo o rokovima završetka radova započetih prije nekoliko godina. Koristim priliku da se zahvalim i svim privrednim subjektima koji su pomogli da dođemo do ovog i da nastavimo radove i posebno hvala predsjedniku Đačiću i rukovodstvu opštine koji su iskazali spremnost da se radovi uspješno i kvalitetno završe”, kazao je Reis Fejzić.

Rekonstrukcija Husein pašine džamije počela je 2006. godine uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i tokom trogodišnjih radova izvršena je  konstruktivna sanacija objekta, uz sanacione i konzervatorsko restauraterske radove na džamiji i šadrvanu kao i spoljašnjem uređenju. Izgrađena je i kamena zidana ograda dužine 77 metra sa demirima i drvenom kapijom. Preostali su poslovi na izgradnji oko 130 metara ogradnog zida, uređenje sjeveroistočnog ulaza i dvorišta ovog, po mnogima, najljepšeg i najznačajnijeg spomenika Islamske kulture na Balkanu.

www.pljevlja.me

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.