Ramazanska posjeta reisa Rifata ef. Fejzića Rožajama

reisRožaje – 18. Ramazana, 1434, hidžretske godine, ili, 26.07.2013.godine, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić održao je hutbu u centralnoj džamiji u Rozajama. Džamija Sultana Murata II je kao i svake džume bila prepuna i u prelijepoj atmosferi džematlije su imali čast i priliku da ove džume na hutbi poslušaju izlaganje cijenjenog reisa, dok je namaz predvodio Rahman ef. Kačar, direktor Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorice.

U nadahnutom govoru Reis je izuzetno emotivno prisjetio džemat na posljednje trenutke Poslanikovog života na ovome svijetu, što je svima prisutnima izmamilo suze na očima. Reis se u daljnjem govoru prisjetio Lejletul-Bedra i naše konstantne borbe na ovome svijetu, protiv različitih neprijatelja islama,kojih ima jako mnogo i mijenjaju se, ali je jedan stalni i konstantni, to je šejtan i naše strasti. Ali je naš neprijatelj ovoga stoljeća nejedinstvo, koje se manifestira na različita polja našeg društva a nažalost, ima ga i među safovima u džamijama.

kacarReis se na kraju izlaganja zadržao na važnosti institucije džamije i Islamske zajednice, ali i institucije uleme i učenih. On je skrenuo pažnju prisutnima na važnost poštovanja i cijenjenja uleme i učenjaka, koji su nasljednici božijih poslanika, ali i institucija Islamske zajednice, koja je garant našeg opstanka, i koja je svim svojim kapacitetima posvećena službi islama i i muslimana na ovom prostoru.

Današnju hutbu smo krunisali sedžadom koja je postavljena za izgradnju islamskog dječjeg vrtića u Podgorici.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.