RAMAZANSKA PORUKA REISA RIFATA FEJZIĆA

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili” (Kur'an)

Draga braćo i sestre,

Allahovom milošću dočekujemo još jedan ramazan. Mjesec Kur’ana i posta, nemjerljive milosti i samokontrole. Mjesec prilike da se uzdignemo od svakodnevice i navika koje nam prolaznost prikazuju kao vječnost. Da ostvarimo bliskost sa sobom, članovima porodice, ljudima i Stvoriteljem. Da se osnažimo duhovnošću neprobojnom za materijalna koplja i osvojimo slobodu nad sopstvenim porivima i strahovima. Da probudimo usnulu empatiju i pokažemo solidarnost prema bolesnima, siromašnima, prognanima i obespravljenima. Da nikad ne budemo na strani tlačitelja!

Allahovom milošću, nakon dva ramazana u okolnostima restriktivnih mjera zbog pandemije, ovog ramazana imamo razloga da se radujemo zajedničkim ibadetima, teravijama u džematu i iftarima. Međutim, radost vjernika ne može biti potpuna dok se na raznim područjima širom planete lije nedužna krv. Jer vjernik se sa prirodnim katastrofama i bolestima miri znajući da su od Stvoritelja, dok u stradanjima koja uzrokuju ljudi ne vidi nužnost već samo nehumanost. A ljudska oholost i samoljublje nijesu nikad znali za Boga i pravdu, niti za mir i slobodu. Njihove lance raskivali su jednako i Musa, a.s. (Mojsije), i Isa, a.s. (Isus), i Muhammed, a.s., neka je mir Božiji sa njima. Toj  smo misiji i mi posvećeni. Ramazan nas podsjeća da su iskušenja prolazna a vjera u Stvoritelja vječna.

Dragi vjernici,

Stvoreni smo da pozivamo na pravdu jednaku za sve i da se za nju borimo, da pozivamo na dobro i odvraćamo od zla. Neka nas Ramazan ojača u tome. Neka Stvoritelj bude uz nas i sve pravedne ljude. Neka naša djela budu od koristi nama samima, našoj užoj i široj zajednici i cijelome ummetu. Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umjerenost, lijepu riječ i pažnju prema svima! 

Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom. 

U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazan!

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Reis,

Rifat Fejzić

Br. 87/22

Podgorica, 01.04. 2022.g.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.