Ramazan u brojevima

ramdan2013newZnate li gdje se najduže, a gdje najkraće posti? Zašto se dužina ramazana mijenja? Zanimljive i korisne podatke o muslimanskom mjesecu posta objavio je britanski list Guardian.

7.504.984 tone hurmi

Za prekid posta po zalasku sunca muslimani najčešće koriste hurme, tako da prodaja ovog voća znatno poraste tokom ramazana. Postoje brojni nazivi za različite vrste hurmi, a 2009. godine mogle su se kupiti i hurme Obama, nakon što je američki predsjednik posjetio Egipat. Hurme nazvane Trg Tahrir mogle su se kupiti 2011. godine, a kako javlja Al Arabiya, još uvijek se širom Egipta prodaju hurme Sisi. Procjenjuje se da je 2011. ubrano 7,5 miliona tona ovih slatkih voćki.

1,6 milijardi vjernika

Prema podacima Pew Reasearch centra iz decembra 2012. godine, u svijetu živi blizu 1,6 milijardi muslimana, što je 23 posto populacije. To znači da je islam druga po veličini svjetska religija.

Iako je Bliski istok mjesto pojave islama, zanimljivi su podaci da su dva od tri stanovnika azijsko-pacifičke regije muslimani, a samo u Indoneziji ih živi više od 209 miliona. U Evropi ih je 43.490.000, u Sjevernoj Americi 3.480.000, a u Latinskoj Americi 840.000.

21 sat posta

Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata suzdržavaju se od hrane i pića 15 sati dnevno u toku ramazana. To nije nimalo lako u zemlji u kojoj temperatura u toku jula dostigne i 50 stepeni.

Vrijeme posta varira od zemlje do zemlje. U Švedskoj, domovini više od 350.000 muslimana, posti se 21 sat, dok je u Argentini period posta samo devet sati.

2,5 posto zarade u humanitarne svrhe

Humanost je jedna od pet osnovnih obaveza svakog muslimana, a ramazan je vrijeme u kojem se ova oblast smatra posebno važnom, jer se smatra da su tada ljudska srca najmekša i najdarežljivija. Zekat podrazumijeva davanje četrdesetog dijela svoje imovine sirotinji, odnosno 2,5 posto u novcu ili robi.

Šest sati rada

U Omanu postoji član zakona o radu u kojem stoji da je rad duži od šest sati tokom ramazana protivan zakonu. U muslimanskim zemljama se u toku ovog mjeseca smanjuje produktivnost, a raste potražnja za kulturnim i religijskim proizvodima i darovima.

6,5 miliona stranaca

U Saudijskoj Arabiji danas živi 6,5 miliona stranaca. Od toga je 1,8 miliona Indijaca i 1,4 miliona Filipinaca. Ipak, ova zaljevska kraljevina nije velikodušna prema njima u toku ramazana. U srijedu je objavljeno upozorenje da će svaki stranac koji jede, pije ili puši na javnom mjestu za vrijeme mjeseca posta biti suočen sa zakonskim posljedicama, odnosno da bi mogao otići u zatvor, biti bičevan ili čak istjeran iz zemlje.

Istovremeno, u kineskoj regiji Xinjiang muslimanskim manjinama su zabranjene aktivnosti koje se odnose na ramazan.

29 ili 30 dana

Dužina ramazana se iz godine u godinu mijenja, jer je islamski kalendar lunarni. Ove godine, 1434. po Hidžri, ponovo se pojavilo neslaganje u vezi s početkom mjeseca posta, pa su u nekim zemljama vjernici počeli post u utorak, a u nekim u srijedu.

Riječ je o tome da Arapi zagovaraju tradicionalnu metodu utvrđivanja izlaska mladog mjeseca golim okom, dok ostali, među kojima je Turska, pojavljivanje mlađaka utvrđuju naučnom metodom.

Izvor: Klix.ba

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.