Prva ramazanska hutba: “O vjernici, o sebi brinite” (1434/2013 godina)

ramadanNeka je svevremena hvala Svemilosnom Allahu, koji je u moći svojoj nenadmašan, u milosti i oprostu nedostižan. Neka je salavat i selam, vječni mir i potpuni blagoslov na našeg miljenika Muhammeda, s.a.v.s.,  kome je mubarek mjesec Ramazan od Allaha Uzvišenog donijo bogatstvo upute, koja je čovječanstvu donijela svjetlo napretka.

Pripadnici islama, sljedbenici Kur'ana, braćo muslimani,

Nastupio je mjesec  čiji je post došao da u naše navike donese bogobojaznost. Da sa naših jezika očisti ružan govor. Da iz naših prsa istjera mržnju, sa srca spere zavist.

Draga braćo u vjeri, priznali mi to ili poricali, godina dana učini da se prilično zapustimo u nemarnosti prema svojoj duši i svom Ahiretu.  Da bi izašli iz takvog stanja,  osvrnimo se na kur'anski savjeti koji je upućen svima nama, i jednako se odnosi na sve nas koji vjerujemo:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ

„O vi koji vjerujete, o sebi brinite“

Posteći, čovjek se vraća suštini svoje vjere, takvaluku, brine o svojoj duši.

Slušajući savjet voljenog resula, Muhammeda, s.a.v.s., koji je rekao:

„Postite, bićete zdravi“,

  • Posteći brinemo o svom tjelesnom zdravlju.
  • Davanjem sadake, brinemo o slabima među nama.
  • Okupljajući se na zajedničkim iftarima, brinemo o našim porodicama i prijateljima.
  • Praštajući jedni drugima, čupamo iz vlastitih srca mržnju prema ljudima. Jer, mržnja je biljka koja uništava srce u kom je nikla.
  • Bivamo korisni ljudima. Jer, koga god  Ramazan nauči  da bude od koristi svom bratu muslimanu, Allah će naći nekog ko će za uzvrat njemu biti od pomoći.  Veliki je zulum prema mubarek ramazanu, ako nas post učini beskorisnima.
  • Učeći Kur'an i svakodnevno se družeći sa vječnom Allahovom riječju, pristajemo da i nas dobro i dobrota promijeni, jer smo svjesni da je ova knjiga promijenila svijet! Ne mislimo valjda da smo tvrđi od svijeta,  da nas Kur'an ne može promijeniti. U mjesecu Kur'ana, jedan od najboljih vidova brige o sebi je da se prepustimo božijoj riječi da nas povede putem dobra. Islamska ulema kaže: „Znanje je ono što ti koristi, ne ono što si naučio napamet“. Logikom ove izreke,  možemo reći: „Post je ono što te je promijenilo na bolje, ne ono što si gladovao i trpio“.

Cijenjeni vjernici,

Ramazan je jedinstven po svojoj ljepoti. Van njega, čovjek  dobar dio dana provodi brinući o hrani i piću. Ako je jeo, je li previše ili premalo, ako nije, kada će,  da li remeti svoj režim, preskače obroke i slično. Međutim, u Ramazanu je riješen tih briga. Ima mnogo prostora da razvija svoje sposobnosti i korisne vještine. Da jača kapacitet vlastitih sposobnosti. Jer, Allahov Poslanik, s.a.v.s., nikada nije rekao da Allah voli one koji započinju stotine poslova, a ne okončavaju ni jedan. Već je rekao:

إِنّ اللَّهَ تَعَالى يُحِبّ إِذَا عَمِلَ أَحَدُكُمْ عَمَلاً أَنْ يُتْقِنَهُ

„Doista Allah voli kod svoga roba, kada počne  neki posao, da ga dovede do savršenstva.“

Naš ramazan je uspio, ako smo njime naučili da brinući o sebi, profesonalizujemo svoje korisne sposobnosti. Jer, Ramazan je mjesec truda, ne lijenosti i beskorisnosti. Muslimanima je danas jako potreban ovaj hadis, a Ramazan je možda najbolja prilika da ga postanemo svjesni.

Izađimo na front pred svojim porocima!  Ovo je jedinstvena prilika da u tridesetodnevnom ratu pobijedimo zlo koje tinja u nama samima. Ostavimo po strani borbu sa tuđim mahanama, povedimo rat sa svojim.

Nema mjesta nemarnosti, u svakoj ramazanskoj blagodati uživajmo, jer je svaki dan i svaka njegova noć ogromna šansa.

Ipak, najveći vid brige o sebi je da sebe spasimo vječne džehennemske vatre.  Kaže Allahov poslanik, Muhammed, s.a.v.s.

إن لله عند كل فطرٍ عتقاءَ، وذلك في كل ليلة

„Zaista, uz svaki iftar Allah neke ljude oslobodi Vatre, i tako je svake (ramazanske) večeri.“

Molimo Allaha Svemilosnog, da nam ovaj mubarek mjesec bude podsticaj za napredak, ne izgovor za lijenost. Molimo Allaha Svemilosnog, da Svojom milošću ugasi vatru smutnje među našom braćom muslimanima širom svijeta! Molimo Allaha za pomoć svakom nejakom, za lijek svakom bolesnom, oprost svakom griješnom, pravdu svakom obespravljenom, smirenost svakom zabrinutom, radost svakom nesrećnom!

Amin!

Vjerskoprosvjetna služba Mešihata IZ-e u Crnoj Gori 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.