PROMOCIJA KNJIGE

Sinoć je u amfiteatru medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici održana promocija knjige „Selef i selefizam – Pitanje tekfira u islamskoj misli“. Na promociji je govorio generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, prof. Fuad Čekić, glavni imam Odbora IZ u Podgorici, prof. Džemo Redžematović i Afan Latić, prof. arapskog jezika u medresi, kao prevodioci ove knjige.

Prof. Čekić je uopšteno istakao značaj ovih dviju studija koji se ogleda prvenstveno u očuvanju objektivne islamske misli i temeljitom pristupu u shvatanju islamskih pojmova, koje, nažalost, dobar dio muslimana nije razumio što je za posljedicu imalo devijantno shvatanje.

Prof. Redžematović je govorio o studiji Selef i selefizam istaknuvši da je ispravno shvatanje, pogotovo, vjerskih termina od presudnog značaja za ispravno shvatanje i razumijevanje islamskog učenja. U izlaganju je naglasio da treba praviti razliku između tri pojma: selef, muhdis i mu'asir, kao i da svaka generacija treba iznova otkrivati kur'anska učenja, živjeti po njima i tako davati doprinos vlastitom vremenu i prostoru.

Prof. Latić se osvrnuo na studiju Pitanje tekfira u islamskoj misli u kojoj je akcenat stavljen na čuvanje od bukvalističkog shvatanja kur'anskog i hadiskog teksta koji često budu uzrokom krivog shvatanja i interpretacije uzvišenih učenja na koja nema pravo pojedinac ili određena grupacija, već da je istina jedna, a priroda ljudskog intelekta je takva da su shvatanja različita.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.