Burkina Faso – Pomoć Islamske zajednice u Crnoj Gori i fonda Hilal stigla

Nesvakidašnjom akcijom kojom je grupa donatora u realizaciji Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i humanitarnog fonda Hilal iz Bijelog Polja,  odjeću, torbe, knjige i školski pribor dobilo je 54 polaznika osnovne islamske škole „Ehlul-Birr we-Taqwa“  u afričkoj državi Burkina Faso, gradu Ouahigouya.  Burkina Faso je zemlja sa oko 17 miliona stanovnika,  od čega je 60% muslimanskog stanovništva. Spada u veoma siromašne zemlje „crnog  kontinenta“,  čime je i obrazovanje djece jako otežano.

Projekat je relizovao humanitarni aktivist Abdullah Bary,  a u svečanosti koja je održana juče u pomenutoj školi, pokloni za narednu školsku godinu su se našli u rukama mališana, a u video-poruci koju smo dobili aktivist Bary se zahvalio Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i humanitarnom fondu Hilal iz Bijelog Polja, moleći Allaha dž.š., da im podari svako dobro i umnogostruči nagradu. On se nakon okončanja islamskih i studija sociologije na Al-Azhar Univerzitetu u Kairu vratio u rodnu zemlju i svoju životnu misiju posvetio upućivanju na pravi put – na pravi način – kroz humanitarni rad. Nakon njega, zahvalnost u ime uprave škole i nastavnog kadra uputio je direktor šejh Omar Nuh, uputivši dovu da Allah sačuva Mešihat i fond Hilal a donatore nagradi na Dan kada neće biti od pomoći ni imetak ni potomstvo, već samo čisto srce.

Inače, škola kojom rukovodi sagrađena je donacijama i trudom lokalnog stanovništva, a u samoj fazi osnivanja je bila škola za učenje Kur'ana. I ako brojne hrišćanske misionarske škole djeluju u ovoj bivšoj francuskoj koloniji,  interesovanje muslimana za školovanje  djece i očuvanje njihovog islamskog identiteta u ovoj školi je veliko. Ova akcija kojom su anonimni donatori iz Crne Gore obradovali mališane ove daleke afričke zemlje,  skroman je doprinos  ideji da obrazovanje i očuvanje vjere nemaju alternativu, na bilo kojem meridijanu svijeta.

IMG_7909 IMG_7911 IMG_7912 IMG_7913 IMG_7914 IMG_7915 IMG_7917 IMG_7918 IMG_7921 IMG_7939

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.