Saopštenje Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na sjednici održanoj dana 04.06.  2016. godine, jednoglasno je osudio grube uvrede i falsifikate na račun islama i muslimana, objavljene  u izdanju Rječnika Crnogorskog književnog i narodnog jezika.

– Duboko smo uvrijeđeni otvorenim nasrtajem na vjersko nasljedje muslimana, kroz nipodaštavanje i marginalizaciju temeljnih učenja islama i dovodjenja u najprimitivniji, netačan i falsifikatorski kontekst vjerskih rituala i obredoslovlja naše vjere.

U potpunosti dijelimo zabrinutost i uzburkane emocije islamskih  vjernika i političkih predstavnika koji su ovakvo tumačenje pojedinih islamskih pojmova doživjeli kao direktan atak na svoju vjeru i identitet, koji ni u vrijeme najvećeg komunističkog jednoumlja nije dobijao takav tretman i konotaciju u “naučnim” djelima.

Navođenje primjera kojima se islam, svodi na podreligijski sistem koji, prema Autorima ovog djela je “turska vjera”, kao da  nije utemeljen u Crnoj Gori, u kome je Allah, Bog samo za muslimane, gdje u Rječniku  nema islamskog imena  praoca ljudskog roda  Adema, a abdest – vjersko umivanje navodi kao nešto loše, a u posebnoj odrednici se uz pojam Agarjanin-  musliman i Turčin izjednačavaju sa pojmovima nevjernik i bezbožnik- dovodi do toga da se pitamo dokle bi uvrede išle da se pojavio cjeloviti Rječnik.

Znači li to da ne trebamo čestitati i postiti  naš sveti mjesec Ramazan, jer smo, u Rječniku, kao muslimani označeni i kao bezbožnici i nevjernici?!

Imajući u vidu da su islam i muslimani, već više od pet stoljeća, utemeljeni u historijsku realnost ovih prostora, da je naša kultura dio neraskidive tradicije viševjerske Crne Gore, ne shvatamo čime smo zaslužili ovakav tretman od strane CANU i njenog Uredništva Rječnika. Čime su naši sunarodnici Bošnjaci i Albanci zavrijedili da se tretiraju kao neautohtoni i tuđinci u Crnoj Gori.

Iznenađuje nas ćutanje akademika Šerba Rastodera i Zuvdije Hodžića, koji su navedeni medju članovima Savjeta i konsultantima ovog izdanja, povodom ovakvih uvreda i falsifikata. Ne vjerujemo da su u tome učestvovali , ali očekujemo da se makar ograde od ovakvog posla.

Od CANU ne očekujemo ništa, jer šta možemo očekivati od znanja i namjera tzv. Akademije  nauka koja Reisu islamske zajednice čestita – Bozić?!

Od državnih institucija nadležnih po ovom pitanju očekujemo hitnu reakciju- zabranu stavljanja u promet ovog Rječnika, kao sramote i nauke i društva, nažalost finansirane   novcem poreskih obveznika.

Izražavamo javnu zahvalnost gospodi iz Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i ostalim pojedincima koji su digli glas naučne i ljudske argumentacije i time očvstili nadu da smo kao društvo zreli i da ćemo odbaciti ponudjeni pamflet.

Vjerujemo da će država znati da, na pravi način zaštiti svoje građane i vrijednosti kojima teži od uvreda i nipodaštavanja najdubljih i najsvetijih religijskih osjećanja.

 

U Petnjici, 4. juna 2016. godine.

 

Informativna služba Mešihata

Islamske zajednice u Crnoj Gori

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.