Obraćanje reisa Fejzića na bajramskom prijemu

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

 

Uvažene zvanice,

Poštovane gošće i gosti,

Dragi prijatelji,

Dobro došli i esselamu alejkum!

 

Hvala vam što ste s nama u radosti našeg najvećeg praznika – hadžijskog Kurban bajrama.  On  sublimira dva nezaobilazna instituta islama: hadž i kurban. I jedan i drugi predstavljaju obavezu svakom muslimanu u skladu sa mogućnostima. Oba  su živa škola učenja i manifestacije solidarnosti, jednakosti, pravednosti, praštanja i požrtvovanja. Uvjek i nanovo nas podsjećaju na prolaznost i vječnost, na život i dušu, na čovjeka i Boga. Prepuna je istorija ljudskog roda “vrijednosti” koje su nastajale na raznim ideologijama i nestajale zajedno sa njima. Samo su univerzalne ljudske vrijednosti kadre da opstaju i vode civilizaciju pravim putem. A one su utkane u sve Božije knjige. Život vjernika je u skladu sa njima, bez “kreativnih tumačenja” i izvrtanja zarad drugih ili tuđih ciljeva.

Poruke Kur'ana i našeg Poslanika su jasne i nedvosmislene. Muslimani ni pod kakvim okolnostima ne smiju prihvatiti da budu „ni tlačitelji ni potlačeni“. Naše je učenje u jednakosti svih ljudi pred Bogom „jer svi potičemo od Adema, a Adem je stvoren od zemlje”. Pred Bogom je najplemenitiji onaj koji je najpobožniji, onaj koji vječne vrijednosti živi i srcem, i riječima, i djelom. Jednakost biološkog porijekla  se odražava u jednakosti ljudskog dostojanstva koje je svim ljudima zajedničko.

“O vjernici! Vi uvijek pravedni budite i radi Allaha pravedno svjedočite, makar to bilo i na štetu vašu..”, kaže se u Kur'anu Časnom. Dakle, pravda ne zna za “više ciljeve”!

Poštovani prijatelji,

Danas je dan Arefata kada naše hadžije traže i dobijaju oprost od Allaha. Merhamet nam nalaže da se na današnji dan takođe prisjetimo stravičnog zločina koji je počinjen tačno prije 15 godina nad nevinim civilima u Njujorku. Nažalost, spirali nasilja koje je tada krenulo još uvjek se ne nazire kraj. Solidarni smo u bolu i patnji sa porodicama nevinih žrtava, od Njujorka, preko Pariza i Damaska, do Ankare. S druge strane, kao musliman, plašim se da smo nedopustivo usamljeni u bolu koji osjećamo od tendencioznog upiranja prstom na našu vjeru, za sve nedaće od Istoka do Zapada. Jer solidarnost obavezuje na interakciju ili gubi smisao.

Dragi vjernici,

Neka Uzvišeni Allah učini da ovaj Bajram, koji napokon svi muslimani svijeta praznuju u isti dan, bude bajram buđenja i jedinstva. Neka donese razumijevanje i mir među potomcima Ademovim. Neka nas učini od koristi i Zajednici i društvu.

U to ime svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i iseljeništvu čestitam Kurban bajram:

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban bajramin!

Još jednom vam se zahvaljujem na odzivu i pažnji i želim vam svako dobro.

Esselamu alejkum!

 

Reis Rifat Fejzić

U Podgorici, 11. 09 2016. godine.

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.