Na Ahiret preselio predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Bahrija Brahić

Enis ef. Burdžović na dženazi u Pljevljima
Enis ef. Burdžović na dženazi u Pljevljima

Pljevlja – Nakon kratke bolesti u 79 godini na Ahiret je preselio predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Bahrija Brahić. U subotu 08. 12. 2012. nakon ikindije namaza dženazu rahmetliji klanjao je veliki broj džematlija, a dženazu namaz je predvodio Enis ef. Burdžović, izaslanik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića i šef Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Nakon klanjanja dženaze, u obraćanju džematlijama Enis ef.  je kazao da je rahmetli Bahrija bio ugledan Pljevljak i veliki promoter kulture i tradicije pljevaljskog kraja koju je promovisao širom Evrope. Ovoliki broj rodbine, prijatelja, komšija i sugrađana prisutnih na poslednjem ispraćaju rahmetlije, govori u prilog tome.

Na Ahiret preselio predsjednik OIZ Pljevlja Bahrija Brahić
Na Ahiret preselio predsjednik OIZ Pljevlja Bahrija Brahić

„Svaki grad čine pored ostalog i veliki i zaslužni ljudi, te ono što oni iza sebe ostave. Imao sam čast da upoznam rahmetli Bahriju i mnogo puta smo razgovarali o  pojedinim pitanjima vezanim za rad Islamske zajednice i vidio sam kod njega jako široke poglede i dobru organizacionu sposobnost. Svojevremeno kao član Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori i kao član saborskih komisija dao je značajan doprinos u kreiranju brojnih odredbi prilikom donošenja Ustava Islamske zajednice u Crnoj Gori. Zadnjih nekoliko godina, rahmetli Bahrija uspješno rukovodi Odborom islamske zajednice Pljevlja i za to vrijeme pokreće mnoge projekte, među kojima je najznačajniji uspješan završetak sanacije Husein pašine džamije u Pljevljima, na koji je bio posebno ponosan. Teško je u ovoj situaciji pritisnutoj emocijama naći dostojne riječi da se izraze svi ljudski i humanistički kvaliteti rahmetli Bahrije“, između ostalog istakao je ef. Burdžović.

Bahrija Brahić je rođen 1934 godine u Pljevljima, gdje je završio osnovno i srednje školovanje. Visoko obrazovanje je završio u Zagrebu i cio radni vijek je proveo u Pljevljima.

Bio je vrstan muzičar i svojevremeno je bio aktivni član Kulturno-umjetničkog društva „Volođa“, član uprave, kao i jedno vrijeme predsjednik Društva. Svirao je flautu u Velikom zabavnom i Estradnom orkestru. Pored flaute svirao je i trubu, sa kojom je kao solista proslavio Društvo i grad Pljevlja, posebno kompozicijom „Tišina“. Svirao je i u gradskom tamburaškom orkestru. Radeći kao komandir gradske Vatrogasne čete i kao muzičar dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Islamska zajednica, kao i grad Pljevlja su ostali uglednog džematlije, kao i dobrog organizatora koji je svojim trudom i zalaganjem dao maksimalni i neprocjenjiv doprinos napretku islamske zajednice i nadasve velikog čovjeka. Nad njegovim kaburom prilikom poslednjeg ispraćaja odlomke iz Kur'ana učilo je devet imama, što dovoljno govori o ljudskoj i moralnoj veličini rahmetlije.

Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.