Mevludska svečanost u Ćazim-begovoj džamiji u Tuzima

Mevludska svečanost u Tuzima
Mevludska svečanost u Tuzima

Podgorica/Tuzi – Povodom 12. Rebiul-evvela, rođendana Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. u Tizima je poslije jacije namaza organiziran mevludski program. Mevlud su proučili imami Odbora IZ-e u Tuzima.

Na početku programa džematu se obratio glavni imam Isljam ef. Pepić koji je najavio direktora medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačara koji je održao predavanje o značaju 12. Rebiul-evvela.

Direktor medrese se u svom obraćanju osvrnuo na početak sure Hudžurat koja sadrži pravila po kojima se uređuju međuljudski odnosi u muslimanskoj zajednici. Na samom početku ove sure istaknuta su pravila ponašanja prema Allahovom Poslaniku, a.s.

“O vjernici, ne odlučujte se ni za što dok za to ne upitate Allaha i Poslanika Njegova, i bojte se Allaha! Allah, zaista, sve čuje i sve zna. O vjernici, ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa i ne razgovarajte s njima glasno, kao što glasno jedan s drugim razgovarate, da ne bi bila poništena vaša djela, a da vi i ne primjetite. One koji utišaju glasove svoje pred Allahovim Poslanikom – a to su oni čija je srca Allah prekalio u čestitosti – čeka oprost i nagrada velika.” (Hudzurat,1-3)

Rahman ef. Kačar
Rahman ef. Kačar

Ovim ajetima Uzvišeni Gospodar nas poučava kako da se odnosimo spram lika Muhammeda a.s., ukazujući mu poštovanje i potpuno slijeđenje u svim segmentima života.

Kroz nekoliko zanimljivih primjera iz života Allahovog Poslanika, a.s., direktor je predstavio neke osobine koje su krasile najodabranije biće, kao što su blagost, skromnost, humanizam, hrabrost, pobožnost i td. Pritom je istakao njegov savršen odnos prema njegovim ženama, djeci, ashabima, zarobljenicima pa čak i životinjama.

Čini mi se da nam nikad više nije bio potreban savjet Božijeg Poslanika a.s. kao u današnje vrijeme, kada vjernici padaju u velika  životna iskušenja. Zato je potrebno obratiti se njegovoj siri (životopisu), njegovim hadisima i sigurno ćemo naći rješenje za sve današnje nedoumice i probleme.

Gospodaru naš, učini nas dostojnim sljedbenicima Muhammeda a.s. i počasti nas njegovim šefa'atom i njegovom blizinom na Sudnjem danu,- sa ovim je završio obraćanje ef. Kačar.

Po završetku mevluda porodica Mirsada Dreševića koja je sudjelovala u ovom programu pred dušom svog rahmetli oca je upriličila večeru u porodičnoj kući za učesnike programa. Ovom mevludu prisustvovali su ambasador Republike Turske Mehmet Niyazi Tanilir i predstavnik Diyaneta Tevfik Yucesoy.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.