Mešihat i Odbor Islamske zajednice Gusinje upriličili zajednički iftar

gusinje iftar1Gusinje – Kapacitet restorana  “Kula” u Gusinju je bio ispunjen do poslednjeg mjesta, na iftaru koji je upriličen za  preko 200 postača ove male varošice, 29.07. 2013.godine. Musafire su dočekali predsjednik Odbora Ruždija Radončić i glavni imam prof. Rešad ef. Dautović.

Dobrodošlicu svima na iftaru poželio je glavni imam Rešad ef. Dautović koji je ujedno najavio obraćanje reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića.

Reis Fejzić je govoreći o bereketu Ramazana između ostalog rekao kako su nekada ljudi druge vjere se zbov komšija muslimana sustezali od jela i pica na javnim mjestima.

gusinje-iftar2“Za vrijeme ashaba jedan vatropoklonik , vidjevši svoje dijete jako jede igrajući se sa ostalom muslimanskom djecom, pozva svoje dijete da uđe u kuću. Nakon toga da je naružio i rekao mu da ne smije da javno jede i pije jer je mjesec Ramazan i da to nesmije da radi pored svojih drugova muslimana. Nakon smrti ovog čovjeka nekoliko ashaba ga je sanjalo na isti načjn među stanovnicima Dženneta. Na pitanje ashaba kako on u Džennetu rekao je zbog onog gesta, što sam naružio dijete koje javno jede u Ramazanu, na smrtnom času mi je melek Azrail prije nego mi je dušu prihvatio učio šehadet i rekao da ponavljam za njim što sam i uradio i  tako sam preselio kao musliman, vjerujući u Allaha” , zaključio je reis Fejzić.

Na iftaru su prisustvovali sekretar  Mešihata Fuad ef. Čekića, šef ureda za inostranstvo Omer ef. Kajoshaj , sekretar medrese Amer ef. Šukurica , predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović, predsjednik Skupštine opštine Plav Dr. Sait Čekić te imami Gusinja i Plava.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.