Manifestacija „Mjesec rođenja Poslanika a.s.“ u Podgorici

U subotu veče, 25. aprila, Mešihat Islamske zajednice i Ured za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske organizovali su svečanost povodom obilježavanja mjeseca Poslanika Muhameda, a.s. Svečanost se održala u KIC-u Budo Tomović u Podgorici.
Na svečanosti su prisustvovali ljudi iz kulturnog i javnog života Crne Gore, diplomatski predstavnici, profesori Medrese, te imami iz okolnih Medžlisa.
Svečanost je otpočeta učenjem odlomaka iz Kur'ana, profesora Medrese Ismaila ef. Husića.
ispred Medžlisa Islamske zajednice Podgorica, obratio se i prisutne poselamio Ismail ef. Dacić.
Stihove o Allahovom Poslaniku, od njegovog praunuka Zejnul Abidina, recitirala je Azemina Cikotić.
Ispred Dijaneta Republike Turske obratio se Muhamed Teufik Yucesoy. A ispred ambasade Republike Turske u Crnoj Gori govorio je ambasador Mehmed Nijaz Tanilir.
Skupu je prisustvovao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji je u svom obraćanju istakao da se rođenje Poslanika Muhameda,a.s., poklapa sa datumom koji se u svijetu obilježava kao svjetski dan planete Zemlje. Smatramo, rekao je on, da je Muhamed,a.s., prema riječima časnog Kur'ana, milost, kako za planetu na kojoj živimo, tako i za ostale svjetove, nama znane i neznane.
On je u svom obraćanju spomenuo i to da se navršilo 100 godina od čuvene bitke na Čanakalama u kojoj su muslimani iz Turske, kao i mnogih drugih država, uključujući i našu, izvojevali pobjedu protiv onih koji su željeli da poraze muslimane u ovoj bici i nastave dalja osvajanja sve do Istanbula. Uz pomoć Allaha, dž.š., i jedinstva muslimana ovaj događaj je ostao upamćen kao jedna velika pobjeda istine nad neistinom, rekao je između ostalog reis Fejzić.
Hor medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice je takođe učenjem ilahija učestvovao u ovom programu, kao i u svim ostalim programima koji se po Medžlisima Islamske zajednice u Crnoj Gori ovog mjeseca organizuju.
Kulturno umjetničko društvo Dorgu Yol iz Prizrena je ilahijama na turskom, albanskom i bosanskom jeziku osvojio mnogobrojnu publiku i ostavio upečatljiv i neizbrisiv trag kod svih prisutnih.
Izvođač sevdalinki, Esad Merulić se večeras predstavio sa dvije numere koje je izveo za ovaj program.
Na kraju programa, ataše Ureda za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske, dodijelio je zahvalnicu predstavniku KUD-a Dogru Yol za doprinos realizaciji večerašnjeg programa.
U znak zahvalnosti za gostoprimstvo, predstavnici Dogru Yola uručili su zahvalnice, reisu Rifatu Fejziću, ambasadoru Mehmedu Nijazu Taniliru, Teufiku Muhamedu Yucesoyu i direktoru naše medrese Rahmanu ef. Kačaru.
Voditelji večerašnjeg programa bili su Đula Erović i Amar Škrijelj.

mevlud image-49fc2a077615b24770aabaf1051af68a65f79858c0cf9ce432376205e1c40342-V

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.