Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka pokrenulo časopis “Damar”

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka organizovalo je skup u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, povodom izlaska prvog časopisa “Damar”. Promociji su prisustvovali članovi Udruženja, akademici, profesori i brojni drugi ugledni gosti. Ispred Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori bili su Redžep ef. Ljuljanović i Džemal ef. Dacić.
Predsjednik Udruženja i glavni urednik Ekrem Lekić, je između ostalog rekao da je riječ o časopisu koji će izlaziti svaka dva mjeseca, a namijenjen je svim zainteresiranim građanima, ne samo onima porijeklom iz Sandžaka. Ovo je za nas svečani dan u kojem proslavljamo 24 godine od osnivanja Udruženja. Mislim da imam moralno pravo da kažem da smo jedno od najobrazovanijih udruženja u BiH po članstvu, aktivnostima i kadru koji okupljamo. Mi smo zacrtali da ove godine pokrenemo časopis koji je neophodan, koji ima svoje ciljeve i zadatke. Narednog mjeseca planiramo otvoriti izložbu slika mladih umjetnika porijeklom iz Sandžaka i to je projekt koji svi trebamo podržati – istakao je Lekić.
Časopis su promovirali profesori Rifat Škrijelj, Hana Korać i Izet Šabotić, a kako je istakla Korać, pokretanje “Damara” znak je očuvanja identiteta građana iz Sandžaka. Časopis je tematski i informativan, a pokriva i različite kulturne oblasti. Sadržavat će i priloge iz drugih časopisa koji se bave sličnom tematikom, prateći dešavanja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, cijelom regionu – navela je Korać.
Lekić je donatorima Mirsadu Ćatiću i Safetu Aljoviću uručio plakete za podršku radu Udruženja. Podsjetio je i da su prošle godine podijelili 14 stipendija.
Profesor Rifat Škrijelj kazao je da se u časopisu može za svakoga pronaći po nešto. Osnivači Udruženja trebaju biti posebno ponosni. Moja poruka je da ovaj časopis sačuva dignitet kao u prvom broju. Ekrem Lekić i uredništvo su najzaslužniji i zahvaljujem im se na doprinosu. Privrednici bi trebali finansijski pomoći, nije dobro da se svede na leđa jednog čovjeka – rekao je Škrijelj.
Profesor Izet Šabotić, reko je da se časopis pojavio baš u trenutku kada je to i trebalo. U vremenu kada je među nama sve manje razumjevanja, a sve više bespotrebnih jazova. Nadam se da će „Damar“ uistinu biti damar i da će nam pomoći da se povezujemo – kazao je Šabotić.
Organizator je ostavio prostor i za obraćanje gostiju. Između ostalih, obratio se i Džemal ef. Dacić, službenik Mešihata, rekavši: “Prenosim vam selame od reisa Rifata Fejzića, koji je zbog ranije preuzetih obaveza spriječen da se odazove vašem pozivu. Mi smo večeras u ime njega ovdje sa vama, da vam kažemo da je svaki vaš uspjeh i naš uspjeh i da se radujemo svemu onome čemu se i vi radujete.
Čestitam vam 24. godinu postojanja vaše organizacije. Čestitam vam na vašoj kontinuiranoj organizovanosti i međusobnoj povezanosti. Neka nas Bog Dragi još jače uveže vezom neprekidivom i neka nam uvijek bude od pomoći u našem zajedničkom radu, u aktivnostima i djelovanju.” – kazao je Dacić.

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.