Ikrar dove u Baru i Ulcinju

Imami i hadžije u Ulcinju
Imami i hadžije u Ulcinju

U četvrtak, 18.10.2012., proučene su hadžijske (ikrar) dove za hadžije sa područja opština Ulcinj i Bar.

 U Ulcinju je ova svečanost organizovana sa ikindije namaza u džamiji Pomoraca. Predavanje je održao glavni imam, Ali-ef. Bardhi, a odlomke iz Kur'ana, par ilahija, salavate i tekbire učili su ostali imami OIZ Ulcinj. Kao jedan od četvorice vodiča, skupu se obratio i Suad-ef. Ukoshata, koji je džemat upoznao sa kanidatima, te je nakon njega Nusret-ef. Cenaj proučio dovu. Svečanosti je prisustvovalo oko stotinjak džematlija i članova porodica hadžija. Na kraju su se džematlije poselamile sa kandidatima te im poželjeli hairli put, hadž makbul i zdrav povratak.

 
U Baru je ova svečanost organizovana nakon akšam namaza. Nakon klanjanja namaza, kojeg je predvodio Mr. Suad-ef. Ukoshata, svečanost je otvorio glavni imam Mijidin-ef. Milaimi, te je džemat upoznao sa ciljem ovog skupa. Između ostalog, on je naglasio važnost otvaranja dječijeg vrtića u okviru IZ Bar. Da bi to bilo slikovito, potrudila se i odgajateljica ove djece, vaspitačica Nermina Nikezić, koja je sažela kratak program sa djecom, i pravo oduševila prisutne džematlije.

Polaznici obdaništa sa vaspitačicom
Polaznici obdaništa sa vaspitačicom

Prepunu džamiju Omerbašića, Mujidin-ef. upoznao je sa imenima kandidata za ovogodišnji hadž sa područja Bara kao i sa nekim od obreda koje obavljaju hadžije u Mekki i Medini, prikazujući sve to na video-bimu. Ikrar dovu proučio je Sued-ef. Ukoshata, a jaciju namaz predvodio Redžep-ef. Vukić. Domaćin se, na kraju, uz pomoć vrijednih džematlija Bara, potrudio da se svi prisutni počaste domaćim slatkišima i sokovima.

Imami sa hadžijama iz Bara
Imami sa hadžijama iz Bara
 
Napominjemo da je ukupan broj hadžija za ovu godinu, koji putuju na hadž u organizaciji Mešihata IZ u CG 53, a ima ih skoro iz svih gradova u Crnoj Gori, da su vođe hadžija Redžep-ef. Murić (iz Rožaja), Dževahir-ef. Arifaj (iz Dinoše), Mujidin-ef. Milaimi (iz Bara) i Suad-ef. Ukoshata (iz Ulcinja), a kao domaćin grupe je i reis IZ, Rifat-ef- Fejzić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.