Iftar u organizaciji Ambasade Republike Turske povodom prvog dana ramazana

01Podgorica – Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori u podgoričkom restoranu “Morača” upriličila je svečani iftar povodom prvog dana posta mjeseca ramazana.

Nastupanje iftara milozvučnim ezanom najavio je  Avni Alaybeyoglu, imam Diyaneta angažovan u Odboru Islamske zajednice Bijelo Polje. Dovu nakon iftara, na 3 jezika proučio je koordinator Diyaneta Republike Turske, Teufik Yucesoy. 

P1220899_resizeNjegova ekselencija, domaćin skupa ambasador Mehmed Niyazi Tanilir, svim prisutnima je poželio dobrodošlicu i između ostalog rekao da se ramazanom vjernici okreću sebi, odustajući od zlih poriva duše, ali i stavljajući sebe na kušnju izbjegavanjem dozvoljenih blagodati u mjesecu Ramazanu, radi čvršćanja karatkera.

“Kao demokratska i miroljubiva zemlja koja sve vjerske zajednice vidi kao svoje bogatstvo, koja svojim Ustavom garantuje i njihova prava kada je u pitanju model suživota u miru, Crna Gora u stvari može poslužiti i kao dobar primjer zemljama Balkana, a onda i cijelom svijetu”, kazao je ambasador Tanilir.

P1220908_resize

Na iftaru je, pored brojnih uglednih gostiju, prisustvovalo rukovodstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem, direktorom medrese Rahmanom ef. Kačarom, glavnim imamima i predsjednicima svih Odbora Islamske zajednice sa teritorije Crne Gore.

Iftaru je prisustvovao potpredsjednik vlade Rafet Husović,  ministar Suad Numanović, potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić,  poslanici  Bošnjačke stranke,  poslanici crnogorskog Parlamenta, predsjednici opština, poglavari Crnogorske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice, diplomate brojnih zemalja i ugledne ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života.

Gost prvog iftara bio je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je čestitao muslimanima Crne Gore nastupanje Ramazana.

Mjesec ramazan prepoznaje, otkriva i potvrđuje najveće vrijednosti Kur'ana. Želim da iskažem poštovanje za sve ono što je izvorno islamstvo za njegove poruke vrijednosti i pouke. A, kao i svaki post, i ovaj teži idealu svake vjere, da svi ljudi budu jednaki bez obzira na njihovo zanimanje imovno stanje, obrazovanje”, rekao je Vujanović u svom obraćanju tokom iftara.

P1220888_resize

P1220883_resize

P1220866_resize

P1220872_resizeP1220882_resize

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.