BAJRAMSKA PORUKA REISA RIFATA EF. FEJZIĆA

Reis Fejzić: Bajramski dani donose radost i ohrabrenje za novi iskorak bez grijeha

Kurban bajrama je najradosniji praznik u islamskoj tradiciji, dlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, neiscrpnih resursa duhovnog pročišćenja i spone vjernika sa Stvoriteljom, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
On je dodao da bajramski dani donose upravo tu radost i ohrabrenje za novi iskorak bez grijeha.

“To su dani koji nas prisjećaju na snažnu vjeru praoca monoteizma, Ibrahima, a.s., njegovu spremnost na najveću žrtvu-kurban i Božiju milost prema njemu. Ibrahim, a.s., izabrao je ljubav prema Bogu iznad samoljublja, poslanstvo iznad porodice, savjest iznad instinkta, Ahiret iznad dunjaluka. Kurban kakav mi prilažemo Allahov je dar i zamjena za Ibrahimovu, a.s., spremnost. Njegov smisao jeste da je ljudski život svet, te da ne može biti žrtvovan ni za kakve vrijednosti i ciljeve!”, kazao je Fejzić.
Fejzić kaže da “priča o bajramu jeste priča o ljubavi prema Bogu i čovjeku kao odabranom stvorenju, o slobodi i jednakosti ljudskih bića, priča o požrtvovanju dostojnog cilja, empatiji i solidarnosti”.

“Ipak, i pored toga što su ove vrijednosti utkane u sve monoteističke religije, pa i u savremene političke ideologije, globalnim narativom dominiraju pohlepa, sebičnost i licemjerje. Ovaj paradoks mora zabrinuti sve nas. Aktuelna pandemija koronavirusa ponavlja nam da čovjek nije tvorac i gospodar prirode, već samo njen dio. Jedino je ljudski rod obdaren razumom koji nam govori da je krajnje vrijeme za uspostavljanje harmonije između čovjeka i prirode, između duhovnog i materijalnog.
On je poručio da paze na umjerenost, pa će postići ono što žele.

Fejzić je imao poruke za vjernike koji slave Kurban bajram: “Bajram je praznik koji štiti čovjeka dajući mu dostojanstvo i smisao. On je prilika za snaženje porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza. Iako, iz poznatih razloga, ovaj Bajram dočekujemo bez hadža i bajram namaza u džamijama, naše su misli okrenute ka Kibli i prožete dovama da Časna Kaba i naše džamije ostanu otvorene do Sudnjega dana. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene. Neka nas Allah, dž.š., zaštiti od svakog zla i neka nam pomogne da se mijenjamo na bolje. Uz ove dove svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram! Bajram šerif mubarek olsun!”.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.