Bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića iz Berana

Reis Rifat FejzićNeka je hvala Allahu Uzvišenom, Gospodaru Milostivom, koji nas iz tmina neznanja u svjeto saznanja svojom uputom izvodi. Salavat i selam, mir i spas molimo za dušu našeg miljenika, božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koji nam je od Allaha donio uputu i radosnu vijest.

Cijenjena braćo, pripadnici islama,

Koristim ovu mubarek priliku da poselamim potpredsjednika Sabora Islamske zajednice dr. Osmana Hadrovića, predsjednika Odbora Islamske zajednice Berane gospodina Rifata Ličinu, glavnog imama Odbora Islamske zajednice Berane, Rahima ef. Muratovića, predsjednika Odbora Islamske zajednice Petnjica, gospodina Adnana Muhovića.

Bajrame dočekujemo, praznujemo i ispraćamo, nikada sami. I ako je ova plemenita vjera, časni islam – počela sa pojedincima, ona nije vjera izolovanih jedinki. Zato i jesmo zajedno jutros ovdje i u drugim džamijama. Ne dočekujemo bajram u samoći svojih kuća. Jer, radost je veća kada se podijeli. Ali, ne okupljamo se samo da bi dijelili radost. Islam nas uči da dijelimo i odgovornost. Posebno smo to naučili u Ramazanu kojeg ovog jutra ispraćamo.

U njemu smo zajedno iščekivali iftare, dočekivali i gostili za iftarskim soframa jedni druge. Zajedno smo klanjali teravih-namaze, zbližavali udaljene, okupljali rasute. To nas dovodi do zaključka da je mubarek Ramazan od nas gradio društveno odgovornu zajednicu, u kojoj svi brinu za pojedince, ali i pojedinci brinu o svojoj zajednici.

Poštovani vjernici,

Odgovornost zahtijeva prostrana prsa, široko srce. Biti musliman, znači prema ljudima biti otvorena srca. Jer, tijesno srce ima prostora jedino za sebičnost.

U plemenitom Kur'anu, Allah Uzvišeni kaže:

فَمَن يُرِدِ اللَّـهُ أَن يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ

Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu

prostranim učini“. (el-En'am, 125)

 

Božija uputa srce vjernika čini prostranim. Vjernik prostrana srca ima vremena da sasluša, nađe snage da pomogne, iskrenosti da savjetuje, osjećajnosti da o drugima brine.

Koliko  je samo humanosti i društvene odgovornosti sažeto u rečenici našeg miljenika Muhammeda, a.s., koji je rekao:

ابغُوني في ضعفائِكُمْ، فإنَّما ترزقُونَ وتُنصرونَ بضعفائِكُم

„Tražite me kod vaših slabih, jer vi doista dobijate opskrbu i pomoć zbog slabih među vama“. (Bilježe Hakim i Tirmizi)

 

Ovim hadisom, Muhammed, a.s., nas upućuje da se njegovo zagovorništvo i bliskost zavrijeđuje odgovornošću prema nejakim i ugroženim u našem društvu. U slabima je naša snaga. Svemilostivi Allah nas čini snažnima, da bi slabima bili ruka pomoći. Ramazanom smo imali posebnu privilegiju da produbimo ovo značenje.

Draga braćo vjernici, da bi pomogli drugima, u danima bajrama prikupimo snage da sačuvamo lijepe ramazanske navike. Osnažimo se čistim učenjima islama. Ne opraštajmo se od ibadeta koje smo činili u ovom plemenitom mjesecu. Ne ostavljajmo po strani trenutke u kojima smo otvorena srca, molili Allaha da nam pomogne i uputi nas. I danas, u danu naše najveće radosti, pustimo islam u svoja srca,  učinimo ih još prostranijim. Da bi bili snažniji, prepoznajmo svoje slabosti i oslobađajmo ih se. Budimo sebi iskreni kritičari, kao što je mudri Lukman savjetovao svome sinu:  „Ko svojoj duši nađe  stalnog kritičara, Allah će mu naći stalnoga čuvara.“   Tada će slabi među nama imati snažan oslonac u vjernicima koji i ako su dobri, nikada ne zaboravljaju da mogu biti bolji.

Društveno-odgovorna zajednica, nadahnuta svjetlom Allahove upute, ne odustaje pred izazovima. Budimo samokritični – koliko smo otvorili srce uputi? Koliko imamo povjerenja u riječi našeg Poslanika, s.a.v.s., da ćemo biti jaki i opskrbljeni ako hrabro povedemo računa jedni o drugima? Kada budemo sigurno ubijeđeni u Allahovu pomoć, pobijedićemo strah od neuspjeha. U stvari, pobjediti strah od neuspjeha je prva stanica na putu uspjeha. Da pobijedimo ovu vrstu straha, očekuju slabi kojima je potrebna naša pomoć.

 

Na kraju,

Dragi vjernici, pripadnici dini-islama,

I ako je zvijezda kao druge zvijezde, Sunce svojim izlaskom baci u sjenu sve ostale zvijezde. Kada ono izgrije u svojoj punoj veličini, zvijezde iščeznu. Kada nam islam svojom punom jasnoćom, prirodnošću i ljepotom otvori oči, sve lažne istine i kvazi-ideali padnu u njegovu sjenu i postanu nevidljivi. Pustimo islam u svoja srca, on će dobrotom obasjati naša djela, ugrijati živote nemoćnih, donijeti mir i blagostanje. Kada njegovo svjetlo dopre  u odaje naših duša, nestaće sjena i straha od neuspjeha.

Znajte da je svaki hairli uspjeh svakog pojedinca od vas, radosna vijest i razlog da se osjećamo bolje.

Poštovana braćo. Mi smo nekada pesimisti, ali za to nemamo objektivnog razloga. Sjećamo se kako se u bivšoj Jugoslaviji počeo televizijski prenositi bajram-namaz. Kada je došao red na Crnu Goru, poslednji prenos devedesetih godina je organizovan iz Husein-pašine džamije iz Pljevalja. To su bila teška  vremena. U to vrijeme, niko od nas nije mogao ni pomisliti da ćemo danas, iz Crne Gore, koja kao država tada nije postojala, iz Berana u kojem tada ova džamija nije ni postojala, putem javnog servisa, uz ovako brojan džemat, prenositi bajram-namaz. To je razlog da budemo dobri optimisti jer stvari idu na bolje.

Molimo Allaha Svemilosnog, da nas osnaži u dobru i dobročinstvu. Molimo Njega Plemenitog da podari mir svim napaćenim muslimanima širom svijeta. Neka svijetli bajramski dani oplemene vaše živote, obvesele vaše porodice,  vjerničkom radošću ukrase vaše domove i avlije. Neka vam je hairli ova radost najveća, i neka Svemogući Allah da, da se uvijek u dobru okupljamo i oprostu i Džennetu radujemo.

U svoje lično ime, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, neka vam je hairli i mubarek ovaj praznik uspjeha i spasa!

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

1 komentar na “Bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića iz Berana”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.