PREDSTAVLJENA APLIKACIJA ISLAMSKI OBJEKTI U CRNOJ GORI

Android aplikacija „Islamski vjerski objekti u Crnoj Gori“ i internet stranica Vakufi.me u četvrtak su predstavljene u Medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici.

Autor projekta android aplikacije „Islamski vjerski objekti u Crnoj Gori“ i prateće internet stranice je Muharem Demirović, pravni savjetnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori. Na promociji je rekao da mu je cilj bio na moderan način približiti vjerske objekte vjernicima i turistima.

Aplikacija obuhvata sve vjerske objekte, prvenstveno džamije, svaku džamiju u Crnoj Gori, zatim turbeta, institucije Islamske zajednice, pa i vrlo važne historijske lokalitete koji, nažalost, samo svjedoče o jednom vremenu i našem nemaru za njih – naveo je Demirović.

U digitalnom katalogu je predstavljeno oko 190 objekata. Korisniku su dostupni istorijski i osnovni podaci sa fotografijama o svakom objektu, geografski podaci sa mogućnošću navođenja do željenog objekta, kao i podaci o vjerskim aktivnostima u odabranom objektu.
Projekat je realizovan finansijskom podrškom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Direktor Fonda, Emir Dacić, je pojasnio da su projekat finansirali u dvije faze.
Rad na aplikaciji trajao je blizu 20 mjeseci i uključivao je terenski rad, odnosno obilazak svih objekata, prikupljanje materijala i parametara, i na kraju programersku izradu aplikacije. Očekuje se u perspektivi da aplikacija bude prevedena na albanski, engleski i turski jezik.

Sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Čekić kazao je da aplikacija vjernicima pruža mogućnost da utvrde koji vjerski obredi se obavljaju u kojem vjerskom objektu, što je jako interesantno, naročito za turiste koji uglavnom dolaze iz regiona, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, a u poljednjih nekoliko godina i iz Turske, Emirata (UAE) itd.
Aplikacija nudi mogućnost filtriranja objekata prema tipu objekta, medžlisu, gradu i periodu izgradnje. Integrisana je i opcija „najbliža džamija za namaz“, koja omogućava korisniku da izborom željenog namaza dobije listu obližnjih džamija u kojima se obavlja odabrani namaz. Uključuje i dodatne servise za vjernike, odnosno vaktiju sa vremenima namaza, smjer Kible, hidžretski kalendar sa islamskim važnim datumima i konverterom, kao i korisne linkove.
Promocija aplikacije održana je i u Bijelom Polju i Baru.
Putem aplikacije u rubrici KORISNI LINKOVI možete pratiti i radio Fatih.

Website:

https://vakufi.me/

Preuzimanje android aplikacije:

https://play.google.com/store/apps/details?id=me.islamskiobjekti&hl=sr&gl=ME

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.