Ramazanski nasihati: Dug jezik – kratke ruke

Hvala pripada Allahu, čijim imenom na sve četiri strane svijeta krećemo, Njegovoj milosti se nadajući, i po Zemlji pokorno hodeći. Neka je salavat i selam našem voljenom resulu Muhammedu, s.a.v.s., porodici njegovoj i ashabima plemenitim.

Postač ima jednog disidenta na kojeg posebno mora paziti u danima posta. Jezik, u trenu zna porušiti ono što su ruke gradile godinama. Ebu Bekr, r.a., je zbog toga rekao da jezik zaslužuje da najduže bude zatvaran.

Danas su ljudi mnogo spremniji nego ikada da se upuštaju u prepirke i rasprave. Ramazan nas uči da čuvamo svoj jezik, jer on u trenu može uništiti ogromne benefite posta. „Kada postiš, neka sa tobom posti tvoj sluh i tvoj vid, i jezik tvoj“.

Sa druge strane, u puštanju jezika nema nikakvog bereketa. Rijetke su rasprave i polemike koje izađu na dobro. Raspravljanje posebno zaslužuje izolaciju u danima posta. Poslanik, s.a.v.s., garantuje kuću u Džennetu svakom ko ostavi raspravu. Ostavi raspravu, makar i bio u pravu. Imam Evza’i je davno spoznao štetnost rasprave.

Kada Allah jednoj zajednici želi zlo, dadne joj raspravu a uskrati joj djelovanje, a kada jednoj zajednici želi dobro, uskrati im rasprave a uputi ih na djelovanje“.

Rasprave i prepirke su štetne ne samo pojedincima, već čitavim zajednicama. Onaj ko potroši svoje vrijeme u beskorisnim raspravama, nema vremena da čini dobro.

Slobodno možemo reći, iz mudre izreke ovog alima da je dug jezik znak kratkih ruku. Oni koji imaju vremena za rasprave, nemaju vremena za djelovanje i napredak. Istina je da oni koji malo urade najspremniji su da mnogo kritikuju. Problem jezika nije samo pitanje ogovaranja, laži, prevare. Jezikom dovoljno zla činimo ako spremno prećutimo tuđe dobro, a još spremnije napadnemo tuđe greške i slabosti. Mubarek mjesec je prilika da svoje riječi naučimo vagati, da ih izgovorimo tek onda kada se uvjerimo u njihovu stvarnu težinu.

Mudrom izrekom: “Spas insana je u čuvanju njegova lisana  ( jezika),” ako želimo istinski sačuvati svoj post, posvetimo mnogo pažnje čuvanju naših jezika.

 Enis ef. Burdžović 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.