Reagovanje reisa Fejzića na izjave mitorpolita Amfilohija

mjesec-i-zvijezda1Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić negira tvrdnje mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija da su odnosi izglađeni nakon mitropolitovih poslednjih izjava.

 

“Nikakvog dijaloga o poslednjim u medijima iznesenim izjavama nije bilo, ni formalnih ni neformalnih. Stoga je za očekivati da se mitropolit izvini Islamskoj zajednici i muslimanima u Crnoj Gori za sporne tvrdnje koje vidim kao veličanje zločina. Smatramo da rad na fabrikovanju strahova od nove otomanizacije nema mjesta  u današnjim društvenim prilikama, posebno ne u glavi i na jeziku jednog vjerskog pravoslavnog poglavara. To što Turske institucije obnove ili naprave vjerski objekt ili spomenik kulture, ne mora biti shvaćeno od strane mitropolita Amfilohija i drugih vjerskih poglavara kao invazija otomanskog neo-imperijalizma.

Ističem da je prirodno da Islamska zajednica ostvaruje kontakte i saradnju sa muslimanskim svijetom, a Turska kao najbliža od islamskog svijeta je najpreča da nam pruži podršku i pomoć. Muslimani u Crnoj Gori su prijatelji zemlje u kojoj žive, a to prijateljstvo nije prepreka prijateljstvu sa islamskim svijetom i srodnim institucijama. Podsjećam da je Islamska zajednica do sada bila konstruktivan činilac u odnosima Crne Gore i Turske, na dobrobit i pripadnika Islamske zajednice i društva u cjelini.

Reis Rifat ef. Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.