Bajramska poruka reisa Islamske zajednice u CG

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić čestitao je ramazanski Bajram.

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“I ne slušajte naredbe onih koji u zlu pretjeruju, koji na Zemlji ne zavode red već nered uspostavljaju”. (Kur’an)
Draga braćo i sestre, ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u postu i predanosti Stvoritelju, trudeći se da dostignemo Njegovu milost i oprost. Radost iftara dijelili smo s ukućanima, prijateljima i komšijama. Pomagali smo siromašnima, bolesnima i obespravljenima. Solidarnost je nadvladala sebičnost a pružena ruka stisnutu šaku. Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi i nanovo nas podsjeća na dostižnost nagrade nakon pregnuća, na vječnost nakon prolaznosti. Jer, i život prođe poput ramazana.

Srećan li je vjernik koji ga živi kao sredstvo za vječnu nagradu a ne kao cilj. To je ono što životu daje
neprolaznost a čovjeku mir.

Dragi vjernici, savremenici smo svijeta nestabilnog poretka u kojem dominira pohlepa, a pravdu definiše sila. Na krilima islamofobije legalizuju se stradanja i protjerivanja muslimana sa svojih ognjišta i utočišta, a vjera nam se krivotvori.

Naša je obaveza da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima. Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta. To su poruke i optimizam koji nam donose bajramski dani.

Podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima. Neka svaki od nas bude hodajući primjer pravog muslimana i izlog islama! Neka ovaj Bajram bude prekretnica i neka nas Allah pomogne u tome!

Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram! Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.