Zajedničko saopštenje povodom jučerašnjih dešavanja u Parizu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Islamske zajednice u Crnoj Gori

Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, održali su sastanak povodom nezapamćenih terorističkih napada sinoć u Parizu, u kojima su smrtno stradale i povrijeđene stotine nevinih ljudi.

 

Tim povodom, obratili su se javnosti sledećim zajedničkim saopštenjem:

 

“Pridužujemo se osudama ekstremnog djelovanja terorističke organizacije ISIL, koja ubijanjem nevinih ljudi, vjeruje da ostvaruje svoje fanatičke ciljeve. Takođe, upućujemo izraze najdubljeg saučešća i solidarnosti porodicama nevinih žrtava strahovitog zločinačkog djelovanja.

 

Na ovakvo nedjelo nijedno dobronamjerno ljudsko biće u svijetu ne može ostati ravnodušno. Francuska je u fokusu napada terorista, a pitanje je do kada? Koja će sljedeća država biti na meti?

 

Koliko je svijet sigurno mjesto? Ko je i u kojoj mjeri siguran bilo gdje? Nakon Pariza, 13. novembra 2015. godine, mnogi će postavljati ova pitanja sve češće, i s punim pravom i brigom za svoju sigurnost i bezbjednost svojih najbližih.

 

Francuska je prvi put od Drugog svjetskog rata zatvorila svoje granice. Sad u bukvalnom smislu riječi, strah granicu čuva!

Izražavajući punu solidarnost sa građanima/kama Francuske, apelujemo još jednom na neophodnost odlučnog zajedničkog pristupa u rješavanju sve veće prijetnje savremenom društvu, terorizma.

Sinoć nije napadnut samo Pariz, napadnut je demokratski poredak, tekovine civilizacije, odnosno njen sistem vrijednosti.

Ovo nije rat religija i ne bi ga trebalo doživljavati na taj način. Ovo je jasna slika sukoba između civilizovanog i varvarskog ponašanja.

Neophodno djelovati udruženim snagama protiv prijetnji koje su pred nama i koje sve ozbiljnije pokušavaju da naruše međuetnički sklad i civilizacijske vrijednosti.

 

Imamo tu sreću da živimo na prostoru koji objedinjuje etničke, kulturne, vjerske i druge posebnosti. Zahvaljujući našem zajedničkom opredjeljenju da se razumijemo i uvažimo jedni druge, te su posebnosti naš sastavni dio, i nastavićemo da ih njegujemo. Islamska zajednica u Crnoj Gori i pripadnici/e islamske vjere tome daju ogroman doprinos. Država i vjerske zajednice treba da rade na multinacionalnom i multikonfesionalnom skladu što je i opredjeljenje savremene Crne Gore.

Ministartsvo za ljudska i manjinska prava/Islamska zajednica u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.