Velika manifestacija za žene u Rožajama

Jedna svjetiljka je u nedjelju veče, 20.12.2015. godine, obasjala grad Rožaje, a njeno svjetlo je poteklo iz Velike sale Centra za kulturu koja je bila suviše mala da primi sve posjetioce. Ova večer ilahija, predavanja i recitacija je bila priređena za žene koje vole Poslanika, s.a.v.s, i čija srca čeznu da se napoje sa izvora sunneta.

Svečanost „Upoznajte i zavolite Poslanika, s.a.v.s.“ je bila projekat Medžlisa Islamske zajednice Rožaje i isturenog odjeljenja medrese „Mehmed Fatih“ u Rožajama i učenice te medrese su dale veliki doprinos u organizaciji i realizaciji ove svečanosti. Pokrovitelj cijelog projekta je Fondacija Horizonti koja djeluje u sklopu Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i velika zahvalnost ide njenom direktoru, gospodinu Omeru Kajoshaju.

Kao i svaki veličanstveni skup, tako se i večeras učenjem kur'anskih ajeta otvorio skup koje je proučila Amila Hodžić, učenica IV razreda medrese „Mehmed Fatih“. Prijevod ajeta je čitala Aiša Pitić, učenica III razreda. Kroz program su prisutne vodile Azra Kurbardović i Nejla Džudžević, učenice III razreda. Bogat program te svečanosti se sastajao i iz recitacija i citata nemuslimanskih ličnosti koje su pohvalno govorile o našem Poslaniku, a.s. Za čitanje istih su bile zadužene Amina Muratović, učenica IV razreda, Elida Ramović i Alida Bošnjak, učenice I razreda medrese.

Ispred organizatora prisutnima se obratila profesorica u medresi Hanka Mujović-Hot koja je u svom izlaganju istakla Poslanikov, a.s., odnos prema djeci. Profesorica Mirsada Burdžović se u svom predavanju fokusirala na Poslanikovo, a.s., ophođenje prema ženama koje su u njegovo, a.s., doba bile aktivne članice društva. Učešće u program su uzeli i polaznici islamskog vrtića Medžlisa Islamske zajednice Rožaje koji su kroz pjesmice i dove izazvale radost i smijeh kod prisutnih.

Na kraju su prisutnima medresantice dodijeljile poklone, u znak sjećanja na Poslanika, s.a.v.s.

 

FB_IMG_1450654874074 FB_IMG_1450654911824 FB_IMG_1450654917150 FB_IMG_1450655045322

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.