U Rožajama održano predavanje o turskom putopiscu Evliji Čelebiji

Evlija Čelebija
Evlija Čelebija

Rožaje – U organizaciji odbora Islamske zajednice, u rožajskom Centru za kulturu  održano je predavanje o djelu poznatog svjetskog putopisca Evlije Čelebije. Doc. dr. Dželal Metin sa Univerziteta Dželal Bajar iz turskog grada Manise, podsjetio  je da Čelebija u svom opusu smještenom u 10 tomova, nastalom polovinom XVII  vijeka, daje opširne i detaljne opise brojnih gradova na Balkanu.

Govoreći o Čelebiji kao najpoznatijem svjetskom putopiscu, dr Metin je rekao  da je on više od 50 godina svoga života posvetio putovanju.

– Smatra se da je prešao oko 350.000 kilometara, tragajući za novim  prostorima, ljudima i običajima. Obišao je cijelo osmansko carstvo koje se  prostiralo na tri kontinenta. Tokom putovanja bilježio je sve pojedinosti o životu i običajima ljudi koje je srijetao, opisivao je do detalja mjesta koja je  obilazio, istoriju, građevine, običaje, tradiciju, kao i značajne ličnosti – rekao je Metin.

Čelebija je živio na dvoru u vrijeme sultana Ibrahima I i sultana Mehmeda IV.  Metin je rekao da se ne zna tačan datum njegove smrti, niti mjesto gdje je  sahranjen. Njegova putovanja je finansirao ujak Melek Ahmet paša, koji je bio  bosanski vezir.

– Čelebija je živio na osmanskom dvoru i bio je u srodstvu sa tadašnjom  carskom porodicom. Bio je veliki učenjak misticizma u osmanskoj istoriji. Prije  svakog putovanja Čelebija je prikupljao informacije o mjestima koja je trebalo  da posjeti, pa je uvijek spreman odlazio u te sredine – rekao je Metin.

Veliki dio svoga života, preko 20 godina, Čelebija je posvetio Balkanu.  Njegova ostavština o toj teritoriji je smejštena na 7.000 stranica, odnosno u  sedam tomova.

– Kada je opisivao putovanja, pisao je o jezicima koji su se govorili na  određenim teritorijama iz sastava otomanskog carstva, pominjao je mađarski,  srpski, hrvatski kao i bosanski  jezik.  Njegovi zapisi su do te mjere detaljni  da je opisao čak i koje voće uspijeva u kom kraju, pa čak i njegov ukus.  Opisivao je kako su se odijevali muškarci i žene, te čime se trgovalo u  pojedinim mjestima – rekao je Metin, dodajući da je Čelebija imao susrete sa  zvaničnicima mjesta u koje je dolazio, ali je uvijek odsijedao u tekijama.

– Nijedan od putopisaca nije na detaljan način prikazao mjesta koja je  obilazio kao što je to činio Čelebija, koji je bilježio čak i mitološke priče  vezane za pojedine destinacije. On nije zapisivao samo ono što je vidio već i  priče koje je sakupljao iz naroda – rekao je Metin.

Interesantno je da je Čelebija dva puta posjetio Crnu Goru, ali da u svojim  spisima nigdje ne pominje Rožaje pod tim imenom.

Izvor: www.pobjeda.me

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.