U Bioči kod Bijelog Polja svečano otvorena džamija

bioca1Bijelo Polje – U petak, 23.08.2013. godine, u 11:00 časova, rijeke mještana, ali i brojnih zvanica sa strane, pristizale su u Bioču, da prisustvuju otvaranju džamije. Prije početka skupa u Bioču je stigao bajrak Islamske zajednice, koji je predat članovima odbora za izgradnju, te je postavljanje bajraka na vitkom munaretu predstavilo početak otvaranja.

Skupu su pored brojnih mještana prisustvovali: Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor medrese „Mehmed Fatih“, Rahman ef. Kačar, profesori medrese, gosti iz Diyanet-a, – Islamske zajednice Turske, vrhovni muftija Konye, Šukru Ozbuday sa još trojicom mjesnih muftija iz njegovog muftijstva,  novoimenovani koordinator agencije TIKA, Mustafa Yazici, prvi saradnik ambasadora Turske u Crnoj Gori, potpredsjednik Vlade Rafet Husović,  predstavnici Zajednice sandžačke dijaspore Ahmet Ahmatović i Šefadil Ličina, brojni uticajni građani Bijelog Polja, imami i glavni imami iz Berana, Plava, Petnjice, Rožaja, kao i brojni ugledni građani i džematlije iz gradova u okruženju. bioca2

Skup je počeo učenjem odlomaka Kur'ana, koje je proučio muftija Karatay-a. Nakon toga, prisutnima se obratio Ragip ef. Ličina, u ime odbora za izgradnju džamije. On je nabrojao imena vrijednih članova koji su ovo zdanje podigli, zatim imena najvećih vakifa, zahvalivši se svima na učešću i pomoći u građenju ovog vakufa.

Nakon njega, prisutnima se u ime Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje obratio glavni imam Enis ef. Burdžović. On je naglasio da gradeći novu džamiju na temeljima stare, srušene, ne želimo novi temelji dožive sudbinu starih.

Novi koordinator Tike, kao i prvi savjetnik turskog ambasadora, naglasili su da će njihova pomoć i podrška biti nastavljena, te da njihov prvi skup kojem prisustvuju ne može biti bolji od ovog impozantnog skupa, pred gotovo hiljadu ljudi u dolini Lima.

Muftija Šukru Ozbuday je u svojoj besjedi okupljene vjernike nazvao „potomcima sultana Fatiha“, govoreći o historijskim vjekovnim vezama muslimana Turske i ovdašnjih muslimana. „Mi osjećamo dug prema unucima sultana Fatiha, i osjećajući taj dug, odlučili smo pomoči Mešihatu, na čelu sa cijenjenim reisom Rifat ef. Fejzićem da u gradu Bijelom Polju, podignemo veliku, centralnu džamiju.“ Muftijino obraćanje mnogo puta je prekidano gromoglasnim aplauzima i oduševljenjem prisutnih. On je prisutnima na kraju prenio srdačne selame muslimana Konye, kojih ima preko dva miliona, kao i rukovodstva Diyaneta, na čelu sa turskim Reisom. „Molim vas da prihvatite iskrene selame vaše braće.“

Završna riječ je pripala reisu Rifatu ef. Fejziću, koji je između ostalog naglasio da svi oni koji negoduju jer su muslimanima u Sandžaku i Crnoj Gori, Bošnjacima i Albancima i svim drugima Turci braća po vjeri, neka pobroje koliko je širom ovih prostora na srednjim i osnovnim školama, bolnicama, ulicama, kulturnim i drugim ustanovama tabli na kojima stoji znak TIKA. Čiji su to prijatelji? Ponosni smo što oni jesu naša braća u vjeri, i što sa njima dijelimo zajednički vjerski identitet, identitet koji gradi.

Reis Fejzić je poručio da je rušiteljska ideologija na ovim prostorima u fazi zamiranja, te obećao: „Poručujem odavde da ćemo uz Allahovu pomoć obnoviti i porušene nam džamije u Bukovici kod Pljevalja“.  Nadovezujući se na izlaganje muftije, reis je upoznao prisutne da je sa opštinskim vlastima potpisan ugovor koji garantuje izgradnju centralne džamije. „I ako vjerujem da će se ugovor poštovati, hoću da vi bjelopoljci znate da ćete biti upoznati odmah, ukoliko do kršenja potpisanog ugovora dođe.“ 

Reis Fejzić se posebno zahvalio turskoj vladinoj agenciji TIKA, kao i zajednici sandžačke dijaspore, koji su značajnim sredstvima pomogli izgradnju.

Uz gromoglasne tekbire hora Firdevs, koji je u pauzama između obraćanja ilahijama zlatio plodnu dolinu Lima, muftija i reis su svečano otvorili džamiju, u kojoj je prvu hutbu održao reis Rifat ef. Fejzić.

Nakon džume, za sve prisutne odbor za izgradnju je pripremio svečani ručak .

bioca3bioca4bioca5bioca6bioca7

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.