TREĆA RAMAZANSKA HUTBA

Hvala pripada Allahu dž.š., Svemilostivom, koji bezuslovno daje i bezgranično prašta. Salavat i selam neka su na Njegovog poslanika i odabranika Muhammeda, s.a.v.s., koji je uvrede praštao i od sebe nesebično davao.

Draga braćo u vjeri,

U opisima našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., stoji da bijaše najdarežljiviji čovjek, a najdarežljiviji bješe u Ramazanu. Ovaj kratak opis najboljeg čovjeka u najboljem mjesecu ne pominjemo da bi se prosto njemu divili i njime se dičili. Ovo je pouka za sve vjernike, kojima Muhammed, s.a.v.s., model i uzor življenja.

Praštati u danima oprosta, moliti za oprost i vratiti se Allahu, naš je dug prema danima koje živimo. Veličina ove vjere nas obavezuje da kada vidimo koliko od Allaha dobijamo, i sami osjetimo obavezu i dug da učinimo koliko možemo za Njegovu vjeru. Ne možemo svi dati sve za vjeru, ali ako svi učinimo koliko možemo, zajedno, u džematu, učinili smo dosta. Zato nas mjesec Ramazan svim svojim ibadetima, farzovima i nafilama, zbližava, da se u našoj bliskosti susretnu naše kreativnosti i od tog susretanja učinimo koliko možemo za Allahovu vjeru.

Kaže Allah Uzvišeni u mudroj riječi svojoj, u časnom Kur’anu:

الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِالْفَحْشَاء وَاللّهُ يَعِدُكُم مَّغْفِرَةً مِّنْهُ وَفَضْلاً وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِيم

„Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve“.

Šejtan nas plaši sijući strah od gubitka ovosvjetskih blagodati, a mi posteći Ramazan neprestano se uzdižemo iznad tih potreba, i razuvjeravamo sebe u njegove nagovore. On proizvodi krizu u našim mislima, da Dunjaluka nemamo dovoljno, da škrtarimo prema sebi, svojoj zajednici, ljudima, i posebno da škrtarimo prema svojoj vjeri. Zato Hasan el-Basri, r.a., kaže: „Pročitao sam u Kur'anu na devedeset mjesta da je Allah odredio nafaku i garantovao je svojim stvorenjima, a samo na jednom mjestu sam pročitao – Šejtan vas plaši nemaštinom“.

Ovo zapažanje vrijednog alima nam odaje sliku našeg stanja. Često muslimani imaju više povjerenja u jedno šejtanovo zastrašivanje nego u devedeset Allahovih garancija! Nakon prenošenja šejtanovog zastrašivanja siromaštvom, Allah obećava nagradu od dobrote svoje i oprost. Imajmo puno povjerenje u Allahovu dobrotu prema nama, kada pobijedimo škrtost i damo od svog vremena, života, imetka za Njegovu vjeru.

Ako je naš Poslanik, s.a.v.s., bio najprostraniji u prsima i najšire ruke u Ramazanu, nećemo izgubiti slijedeći njegov primjer. Znamo da svaki ibadet i svako dobro djelo u ovom mubarek mjesecu mnogostruko više vrijedi. Trijumfujmo nad škrtošću i tjeskobom u prsima koju nam je šejtan ostavio u amanet uoči ovog mjeseca.

Poštovana braćo, kako je već najavljeno, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je odlučio da u svim džamijama u Crnoj Gori ove džume organizuje prikupljanje pomoći za zemljište kompleksa centralne džamije u Bijelom Polju. Obezbijediti zemljište na kome uskoro treba da ponikne jedan od najvećih ibadetskih i odgojno-obrazovnih kompleksa u našoj zemlji je prilika svakome od nas da učini koliko može za Allahovu vjeru. Potrebno je 40 hiljada eura da se ovo vakufsko zemljište otplati. Pokažimo zrelost naše odgovornosti, da nam drugi ne rješavaju svje naše potrebe. To je sigurna adresa da uložimo u vakuf kojim ćemo dobiti nagradu koja će nas nadživjeti. S toga pozivamo sve vas da date od svog imetka koliko ste u mogućnosti, pobijedite šejtanovo zastrašivanje, a Allah je obećao da će nafaku nadoknaditi.

Na kraju, ovo su dani kada interes zajednice treba dominirati nad našim privatnim interesima. Neka ovo budu dani u kojima smo smogli snage da se među sobom izmirimo, oprostimo, i kao džemat – zajednica ojačamo i osiguramo napredak svoje vjere.

Neka Allah Uzvišeni primi vašu sadaku i njome vam oprosti grijehe u danima oprosta Njegovog! Amin!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.