Susret dijaspore i domovine u džematu Balingen u Njemačkoj

IMG_2529U organizaciji džemata Balingen, koji pripada Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, upriličen je susret dijaspore i domovine, a posebni gosti svečanosti su bili predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje. Dan ranije, 19.02.2016.godine, Enis ef. Burdžović se sastao sa muftijom Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašom ef. Fetićem. Nakon toga, u džematu Detingen, muftija Fetić je govorio o aktuelnim dešavanjima, i najavio obraćanje Enisa ef. Burdžovića, kao i džumansku hutbu. Shodno naredbi Rijaseta Islamske zajednice u BiH, nakon džume namaza klanjan je dženaze-namaz u odsustvu žrtvama terorističkog napada u Turskoj. Džuma namazu u džematu Štutgart je prisustvovao i prisutnima se obratio prof. Amer ef. Šukurica, a džematu  Roytlingen predsjednik Medžlisa Adis Kučević.

IMG_2503Skupu u Balingenu je pored delegacije iz Bijelog Polja na čelu sa glavnim imamom Enisom ef. Burdžovićem i predsjednikom Medžlisa Adisom Kučevićem, prisustvovao i muftija Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, sekretar medrese Mehmed Fatih iz Podgorice Amer ef. Šukurica, konzul Crne Gore u Njemačkoj gosp. Ervin Ibrahimović, kao i sekretar za ljudska i manjinska prava u Crnoj Gori gosp. Mersudin Gredić i član skupštine opštine Bijelo Polje gosp. Muradif Grbović.

IMG_2518Skupu se nakon nastupa mališana u tradicionalnoj bosanskoj nošnji obratio predsjednik džematskog odbora gosp. Mele Bahović. On je istakao da je se toku boravka u rodnom Bijelom Polju uvjerio u brojne napretke koje je ovaj Medžlis predvođen mladim ljudima ostvario na polju infrastrukture, kadra, te podizanja vjerske svijesti muslimana ovog grada, što ga je obavezalo da upriliči jedan ovakav skup, sa ciljem da pomogne jedan od konkretnih projekata Medžlisa, izgradnju objekta „Han“ u naselju Loznice, za koji je već kupljeno zemljište u proteklom periodu. On se svim gostima i svim prisutnima zahvalio na prisustvu, ističući da je sav prihod od ovog susreta dijaspore i domovine usmjeren za pomenuti objekat. Dobrodošlicu u ime džemata Balingen poželio je i imam Šahin ef. Efendić, tvrdeći da je ovo prvi put da Balingen pomaže Medžlis Islamske zajednice Bijelo Polje.

IMG_2537U svom obraćanju prisutnima, Enis ef. Burdžović se zahvalio organizatoru na pozivu, muftiji Fetiću na gostoprimstvu, i istakao da je dijaspora u ogromnoj mjeri pomogla čitav balkanski region. On je odao priznanje gospodinu Bahoviću na uspjehu u izgradnji velelepnog objekta džamije i islamskog centra u Balingenu, pohvalivši vjerničko jedinstvo Bošnjaka u Njemačkoj.

Završno obraćanje je pripalo muftiji Fetiću, koji je izrazivši dobrodošlicu govorio o stavu Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da jača svoju strukturu, džematsku i vjerničku, ali i da bude od pomoći gdje god je to potrebno. Kroz primjer mladog i uspješnog arhitekte, autora projekta džamije u Balingenu, biznismena iz Njemačke i Bijelog Polja, on je istakao da je nauka i rad osnovno oružje prosperitetnog muslimana Bošnjaka i njegove zajednice. Cjelokupnu manifestaciju je pratila bosanska Hayat televizija.

Skupu je prisustvovao veliki broj Bošnjaka koji žive i rade u Njemačkoj, Luksemburgu, Austriji i drugim evropskim zemljama. Narednog dana, u nedelju, 21.02.2016.godine, delegaciju medžlisa je u Frankfurtu primio konzul Crne Gore u Njemačkoj, gosp. Ervin Ibrahimović.IMG_2461 IMG_2469 IMG_2471 IMG_2472 IMG_2498 IMG_2511 IMG_2516 IMG_2520 IMG_2521 IMG_2529 IMG_2544 IMG_2545 IMG_2553 IMG_2574

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.