Reportaža – Mjesec Poslanika, a.s., hor medrese u zijaret Medžlisima

Hor Medrese „Mehmed Fatih“ broji 45 članova i postoji već 6 godina. Posjetio je sve medžlise Islamske zajednice u Crnoj Gori i svojim glasovima, učeći ilahije i kaside, oplemenio srca mnogih vjernika. Pored toga, članovi hora su učestvovali na takmičenjima u Turskoj i bili dio brojnih programa koji nijesu direktno vjerskog karaktera.
U okviru manifestacije „Mjesec Poslanika, a.s.“, koja traje tokom mjeseca aprila već nekoliko godina unazad, nastupali u Baru, Bijelom Polju, Rožajama, Plavu i Gusinju. Uz to, hor Mederese „Mehmed Fatih“ je bio gost svečanosti obilježavanja 30. godina od postojanja i rada “Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Fakulteta za pomorstvo Kotor” te bio dio programa obogaćenog mnogim vrstama umjetnosti. Čini nam posebnu čast što smo dobili poziv za učešće, a organizatori su horu uručili zahvalnicu.
– U Baru, 09.04.2016. godine, kao dio manifestacije „Mjesec Poslanika, a.s.“ a u realizaciji projekta ZEKAT fondacije pod nazivom „DANI JETIMA“, hor Medrese je nastupio u sali centra za kulturu u Baru. Koncertu su prisustvovali ambasador Republike Turske gospodin Serhat Galip, ateše za vjerska pitanja gospodin Teufik Yucesoy, koordinator TIKA-e gospodin Mustafa Yazici, direktor turskog instituta Yunus Emre gospodin Cihan Ozdemir, predsjednik Sabora Islamske Zajednice u Crnoj Gori Mujdin efendija Milaimi, predsjednik skupštine opštine grada Bara gospodin Osman Subašić kao i brojni drugi gosti.
Na početku programa goste je u ime Islamske Zajednice poselamio Mujdin efendija Milaimi koji je ukazao na važnost ovog projekta. U ime ZEKAT fondacije govorio je direktor Sadmir Satki Hadžijić koji je upoznao prisutne sa projektima koje je fondacija realizovala u proteklom vremenu te istakao da je stipendiranje jetima najvažniji projekat koji ova fondacija sprovodi.
Na kraju svečanosti, članovi hora “Medrese Mehmed Fatih” su uručili ruže djeci u čiju čast je i priređen koncert.
– U prepunoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju 14.04.2016. godine održana je svečanost u sklopu manifestacije “Mjesec Poslanika,a.s.” Svečanost je otvorena nastupom polaznika obdaništa Sibjan iz Bijelog Polja, a u nastavku programa nastupio je hor Medrese Mehmed Fatih iz Podgorice. U središnjem dijelu programa uslijedilo je obraćanje direktora Medrese Rahmana ef. Kačara, koji je kroz konkretne upute o vrijednosti Allahova Poslanika, s.a.v.s., govorio o nužnosti slijeđenja njega plemenitog. Direktor je naglasio postojanje razlike u formalnom i suštinskom slijeđenju Poslanika, s.a.v.s., instistirajući na slijeđenju njegove dobrote, čovječnosti, milosti. U nastavku je hor izveo još jedan kolaž ilahija, a za sami kraj prisutnima se na masovnom odzivu zahvalio glavni imam Medžlisa IZ-e Bijelo Polje Enis ef. Burdžović. On je pohvalivši nastup mališana iz Sibjana i članova hora naglasio da oni koji mrze Muhammeda, s.a.v.s., siju otrov, a ovakvim nastupima mi muslimani sijemo ljubav prema Resulullahu, s.a.v.s., kao što je Hassan bin Sabita Poslanik, a.s., zadužio da ga brani stihovima, rekavši da će ga Džibril inpirisati i pomoći. Po završetku programa, prisutnima je podijeljen edukativni materijal sa ciljem upoznavanja sa poslanikom islama, Muhammedom, s.a.v.s.
– Jedan dan kasnije, u petak 15. 04. 2016. godine, u sali Centra za kulturu održano je Veče ilahija i kasida.
Skupu je prisustvovao zapaženo veliki broj javnih ličnosti našeg grada, na čelu sa predsjednikom opštine Rožaje, te predstavnici svih političkih partija koje djeluju u tom gradu. Takođe, skupu je pored reisa Islamske zajednice i njegovih saradnika, bio prisutan i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, njegova ekselencija Serhat Galip kao i ataše za vjerska pitanje pri turskoj ambasadi gospodin Tevfik Yucesoy .
Glavno obraćanje imao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić koji je govorio o problemima savremenog muslimana, kroz prizmu života Poslanika Muhameda, s.a.v.s.
Uvodno ašere proučio je Amer ef. Dautović, a ispred Medžlisa IZ Rožaje prisutne je poselamio glavni imam Rejhan ef. Hot, voditelj programa je bio sugrađanin Amar Škrijelj, a za umjetnički dio programa je bio zadužen hor medrese “Mehmed Fatih”, koji su bili na visini zadatka, ali i iznad svih očekivanja što je doprijenijelo na posebnoj čari ove večeri. Sala Centra za kulturu bila je mala da prihvati sve goste.
– Plav, u subotu 16. 04. 2016. godine, u velikoj sali Centra za kulturu, organizovano je “Veče ilahija i kasida” u okviru projekta “Mjesec Poslaniku, a.s.”, kojeg realizuje Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori. Ispred Medžlisa IZ Plav, prisutne je poselamio glavni imam Sinan ef Latić. Glavno obraćanje imao je Direktor Medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar koji je ukratko govorio o Poslaniku Muhamedu, s.a.v.s. Skupu je prisustvovao i veliki broj javnih ličnosti ovog grada, kao i njihov sugrađanin Generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić.
I na kraju turneje, hor Medrese Mehmed Fatih imao je nastup u Gusinju, u nedjelju 17. 04. 2016. Godine. U velikoj Sali centra za kulturu organizovano je Veče ilahija i kasida u okviru projekta “Mjesec Poslaniku, a.s.”.
Ova manifestacija polahko prerasta u jednu lijepu tradiciju, tako da je i ovo veče ilahija i kasida samo dio šireg projekta koji se realizuje na nivou cijele Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Ispred Medžlisa IZ Gusinje, prisutne je poselamio imam Alen ef. Šabović.
Glavno obraćanje imao je, šef vjersko-prosvjetne službe pri Mešihatu IZ, Enis ef. Burdžović koji je ukratko govorio o Poslaniku Muhamedu, s.a.v.s. Skupu su prisustvovale brojne javnie ličnosti ovog grada, a posebno ističemo prisustvo predsjednice opštine Anele Čekić.image-8d5170f45f82947243effa7cdfce1db5941873b431741833603cdc5cad1e2851-V image-ead7b79daec11987961b89145fa22d218f25592dbf7fcc6d6af4c5dcaeab9fb5-V image-7e36f0c91df357a3c1aa80eb84d5c1f5e68f49b0286207c0af4d9a715f48a5fe-V

  1. image

    imageimageimageimageimageimageimageDSC_0727DSC_0721DSC_0709DSC_0697DSC_0689
    image

DSC_0734

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.