Reis prisustvovao iftaru u organizaciji Ambasade SAD

Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić sa saradnicima prisustvovao je iftaru u rezidenciji ambasadorke Judy Rising Reinke. Tom prilikom reis Fejzić je obrativši se prisutnima kazao:

“U ime Boga, Milostivog, Samilosnog, “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”. (Kur’an)

Poštovana ambasadorko,

Braćo i sestre vjernici,

Uvaženi potpredsjedniče i članovi Vlade,

predstavnici prijateljskih država i nevladinog sektora,

Esselamu alejkum i dobro veče,

Dobro došli na iftar večeru koju nam je u ime prijateljskog naroda i države Amerike priredila NJ. E ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Kur’anski ajet koji sam citirao svjedoči da je Stvoritelj propisao post svim narodima. Post je dio islamske vjere, hrišćanstva i judaizma. Prisutan je i u predmonoteističkim vjerovanjima drevnih ljudi, ali i među biljkama i životinjama kroz zimsku hibernaciju i ljetnju estivaciju.

Ramazanski post je bliskost sa Stvoriteljem, samim sobom, članovima porodice i svim ljudima. Njime osvojamo slobodu nad sopstvenim porivima i strahovima, budimo usnulu empatiju i solidarnost prema bolesnima, siromašnima, prognanima i obespravljenima.

Iftari koje dugi niz godina priređuje ambasada SAD za nas su mnogo više od hrane i pića. Oni simbolizuju prijateljstvo i podršku našoj Zajednici, vrijednostima mira i slobode koje dijelimo. I večerašnji iftar za nas je podsjetnik pružene ruke američkih prijatelja u vremenima egzistencijalnih izazova za muslimane ovih prostora. Nema sumnje da je taj stisak ruke i danas čvrst!

Poštovani prijatelji i postači,

Tradicija priređivanja iftara duboko je ukorijenjena u američkoj istoriji. Prvi iftar u Bijeloj kući organizovan je davne 1805. godine. Priredio ga je treći po redu predsjednik SAD, Tomas Džeferson, koji je jedan od Očeva osnivača SAD, autor Deklaracije o nezavisnosti i jedan od utemeljivača teorije demokratije. Predsjednik Džeferson je nabavio i izučavao Kur’an 11 godina prije pisanja Deklaracije o nezavisnosti. Kao pravnik, prvenstveno se zanimao za islamsko pravo. Smatra se zaslužnim za pluralizam i jednakost vjerskih zajednica u građanskom društvu, slobodu vjeroispovjesti i odvajanje vjere od države kroz proklamaciju Prvog amandmana na Ustav SAD “da nijedna religija ne može biti državna”.

Treba reći, da se Džeferson i ostali Očevi osnivači nisu borili za prava tadašnjih muslimana u Americi, kojih gotovo da i nije bilo, niti zbog naklonosti prema islamu, već za viziju sistema budućih građana, kako bi im obezbijedili pravedno društvo i univerzalnost ljudskih prava i sloboda.

Sukob između principa i predrasuda, koji je Džeferson, još u 18. vijeku, prevazišao u korist principa, ostaje test za brojne države i u ovom vijeku!

Neka ovi dani Ramazana, Pesaha, Uskrsa i Vaskrsa budu podstrek i nama u borbi sa predrasudama.

Neka nam budu inspiracija za stvaranje humanijeg i pravednijeg društva, bez dominacije većih nad manjima.

Neka zavlada mir u svijetu!

Poštovana ambasadorko Rajnke,

Naš hvaljeni Poslanik Muhamed, a.s, je kazao: “Ko nahrani postača, imaće istu nagradu kao i postač.”

Kao što vidite, Vaša nagrada je večeras najveća.

Hvala Vam još jednom!”

Iftaru su, pored predstavnika Islamske zajednice prisustvovali i zvaničnici iz javnog i kulturnog života Crne Gore

1 komentar na “Reis prisustvovao iftaru u organizaciji Ambasade SAD”

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.