Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

S imenom Allaha Milostivog Premilosnog  

Poštovani,

vjernici i vjernice,

građani i građanke ove naše lijepe države Crne Gore,

cijenjena i uvijek o nama brižna dijasporo,

braćo i sestre,

Večeras sa zalaskom sunca završava se mjesec ramazan i nastupaju dani Bajrama. Post tokom ovog mjeseca naučio nas je da najveća pobjeda je pobijediti vlastite slabosti, porive i požude, a da najveći uspjeh je izgraditi zdrave odnose sa braćom, komšijama i prijateljima.

U duhu poruke Muhameda s.a.v.s. da je najbolji islam da širimo mir prema svim ljudima, bez obzira dal’ ih poznajemo ili ne, radost bajrama narednih dana želimo da podijelimo sa svakim dobronamjernim čovjekom, koji teže izgradnji zdravih međuljudskih odnosa na principima mira i međusobnog uvažavanja.

Nakon mjeseca ramazana dragi Bog nam je dao da lakše primjetimo grijehe i iskrivljeni sistem vrijednosti kojem srlja čovječanstvo. Tako da je Bajram vrijeme kada trebamo da mislimo na porodicu i molimo Boga da je učvrsti pred izazovima koji dolaze, da mislimo na omladinu i molimo Boga da usmjeri njihove potencijale u pravcu humanosti, morala i zdrave krativnosti, i da ih sačuva od nasilja i destruktivnog ponašanja, da mislimo na radnike i službenike i molimo Boga da ih podrži u poštenom sticanju nafake, da mislimo na poslodavce i molimo Boga da im podari osjećaj da poštuju i pravično cijene rad zapošljenih, da mislimo na vlastodršce  i molimo Boga da budu pravedni i imaju osjećaj za sve dijelove našeg društva, kako se niko u ovoj lijepoj državi ne bi osjećao strancem ili obespravljenim, da mislimo na dražavu i molimo Boga da je učini domom svih njenih građana, da mislimo na sve ljude i molimo Boga da ih uputi stazama dobra, sreće i Njegovog zadovoljstva. Od sveg srca svim muslimanima i muslimankama želim mubarek i blagoslovljene bajramske dane.  

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.