Počela restauracija minareta od Hadži – Hasan džamije u Pljevljima

Minaret od Hadži - Hasan džamije u Pljevljima
Minaret od Hadži - Hasan džamije u Pljevljima

Pljevlja – Počela je restauracija minareta Hadži – Hasan džamije na Jaliji iz 16. vijeka, koju finansira Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Ugovor o restauraciji minareta Hadži – Hasan džamije potpisali su reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i direktor TIKA kancelarije u Podgorici dr. Gokcen Kalkan, dana 21.12.2010 godine u Pljevljima.

Nema bližih podataka kada je tačno izgrađena Hadži-Hasan Džamija, ali po stilu gradnje i očuvanog minareta vjerovatno je građena početkom 16. vijeka. Hadži – Hasan Džamija je eksproprisana 1963. godine i njen dio porušen. Jedino je ostao kameni minaret visok oko 30 metara, koji je u lošem stanju.

Tada je na temeljima džamije sagrađena zgrada Elektrodistribucije. U Islamskoj zajednici u Pljevljima se nadaju da će u Crnoj Gori biti usvojen zakon o restituciji i vraćanju imovine vjerskim zajednicama i da će na ovom mjestu ponovo biti podignuta džamija.

Projekat postojećeg stanja minareta sa analizom i prijedlogom sanacije uradio je 2003. godine Građevinski fakultet u Podgorici, ali zbog nedostatka novca Islamska zajednica nije bila u mogućnosti da sanira i zaštiti ovaj objekat.

www.pobjeda.co.me

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.