ODLUKA O GROBLJU U BERANAMA JE AKT RASPIRIVANJA MRŽNJE

Povodom zadnjih dešavanja u vezi sa muslimanskim grobljem, u Beranama je održana sjednica Sabora Islamske zajednice i Mešihata.

Posljednja dešavanja u Beranama koja oživljavaju nemila sjećanja na devedesete, bila su povod za zasijedanje dva najviša organa Islamske zajednice. Težnja opštinskih vlasti da preuzme gazdinstvo nad muslimanskim grobljem je faktički pokušaj da se uguši i zadnji identitetski simbol muslimana ovog grada. Pošto je riječ o gradu koji je uništio sve svaki simbol islama i muslimana razlog za brigu je još veći, bile su jedne od poruka sa današnje sjednice.

Sabor je obavezao Mešihat da obavijesti sve relevatne institucije sistema od predsjednika Države, predsjednika Vlade, predsjednika Skupštine, resornog ministarstva, ombudsmana do stranih predstavništava u Crnoj Gori.

Mešihat će zatražiti od lokalnih vlasti da ponovo preispitaju skupštinsku odluku, jer u sebi sadrži elemente netolerancije i raspirivanja vjerske mržnje.

Berane je grad u kojem je oduzeta i devastirana sva vakufska imovina u zadnjih pedeset godina. Srušena je džamija koja se nalazila u centru grada, staro muslimansko groblje se nakada nalazilo na području današnje autobuske, a mnogi vakufi su zauzeti.

Odluka lokalnih vlasti doslovno je nastavak višedecenijske politike. Muslimani Berana su opravdano zabrinuti porukom koju šalje ova odluka.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.