Niz aktivnosti OIZ-e Bijelo Polje povodom obilježavanja rođenja Muhameda a.s.

U sklopu aktivnosti mjeseca kampanje sa upoznavanjem Resulullaha, s.a.v.s., Odbor Islamske zajednice, predsjednik, imami, upošljenici i vrijedni aktivisti i džematlije sudjelovali su u akciji zasađivanja četinara na vrhu brda Obrov iznad Bijelog Polja, kao i voćki u dvorištima nekih naših džamija, a zatim i ruzinih stabala u dvorištu osnovne škole Marko Miljanov u Bijelom Polju. 22. aprila, na Međunarodni dan planete Zemlje, ova akcija je upriličena sa ciljem da se praktično pokaže da su muslimani od svoga Poslanika, s.a.v.s., naučili cijeniti životnu sredinu. Stabljike su novi život okoliša kojeg trebamo čuvati kao jedini dom, plodovi u džamijskim haremima će biti sadaka, a ruže u dvorištu škole su simbol ljubavi Muhammeda, s.a.v.s., prema djeci i obrazovanju. Ekološkom akcijom je rukovodio naš brat Mirso Badžić, sa dugim planinarskim i speleološkim iskustvom.
“Kada bi nad nekim od vas nastupio Sudnji dan, a u ruci mu bila stabljika, neka je zasadi” (Hadis)
Nakon ove aktivnosti je uslijedila posjeta Dnevnom centru „Tisa“ i udruženju roditelja „Oaza“.
Rukovođene riječima voljenog Poslanika, s.a.v.s,: “Ko nije milostiv prema našim najmlađima i nema poštovanja prema starijima, ne pripada nama”, aktivistice udruženja Sejjida Admira Malagić, Belmina Pilavac i Seniha Burdžović su posjetile Dnevni centar Tisa, koji radi već 11 godina sa djecom sa smetnjama u razvoju. Oni koji imaju posebne potrebe, zaslužuju i posebnu pažnju. Uz slatkiše, dirljiv program kojeg su mališani pripremili za goste te uz dobrodošlicu direktorice Saide Čikić, ova posjeta je protekla u divnom ambijentu, i duhu preporuke Muhammeda, s.a.v.s. Vjerujemo da je ovaj humani čin, lijepa riječ i plemenita pažnja pravi reprezent sunneta božijeg Miljenika, s.a.v.s. Mališanima i onima koji predano o njima brinu, obratila se Admira Zekić. Mališani iz Oaze su Odboru Islamske zajednice poklonili levhe, divne suvenire sa imenom Allah i Muhammed, s.a.v.s., koji su djelo njihovih ruku i ruku njihovih roditelja, rađene tehnikom valjanja vune.
Sledeći korak nakon posjete mališanima kojeg su aktivistice Sejjida udruženja učinile je posjeta staračkog doma. Muhammed, s.a.v.s., je svojom praskom sljedbenike učio da poštuju starije, te je i ovaj korak konkretna primjena njegove plemenite prakse. Uz slatkiše za sve korisnike doma, kao i ruže koje su aktivistice podijelile ženama korisnicama doma, ova posjeta je simboličan čin poštovanja ove kategorije društva. Uz to, ovim posjetama želimo skrenuti pažnju javnosti i društva na kategorije koje zaslužuju pažnju. Direktor staračkog doma gospodin Dejan Pavićević se zahvalio na posjeti, te iskazavši otvorenost za buduće vidove saradnje, iskazao predstavnicima Islamske zajednice dobrodošlicu.
Korisnicima doma se ovom prilikom obratio glavni imam Enis ef. Burdžović a ispred Sejjide, Admira Malagić.
Kao završna aktivnost je bila tribina za žene. Tribina za žene u organizaciji udruženja Sejjida, završna aktivnost Odbora Islamske zajednice Bijelo Polju povodom mjeseca upoznavanja sa životom Muhammeda, s.a.v.s., održana je sinoć u kongresnoj dvorani hotela Franca.
Predavanje je održala prof. Azra Mušović, a učešće u tribini su uzele i prof. Admira Zekić kao i prof. Seniha Burdžović. Po okončanju tribine distribuirani su sadržajni flajeri sa detaljima i opisima karaktera poslednjeg božijeg Poslanika. Nakon predavanja, druženje je nastavljeno uz tradicionalni koktel.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.