Medresa “Mehmed Fatih” u Rožajama obilježila Svjetski dan hidžaba

Od 2013. godine muslimanke širom svijeta obilježavaju Svjetski dan hidžaba 1. februara, sa ciljem podsjećanja da hidžab nije simbol ugnjetavanja, već simbol slobode, izbora i ponosa….

Tog dana se promoviše vjerska tolerancija i razumijevanje.

Iz tog razloga su učenice Medrese Mehmed Fatih u Rožajama otvorile vrata svoje škole za djevojke iz drugih srednjih škola kako bi ovaj dan proveli zajedno, rušeći stereotipe da su djevojke sa hidžabom zatvoreni krug koji ne umije da prihvati različito.
Petnaest djevojaka srednjoškolki su bile gošće u Medresi, te su zajedno ručale, klanjale i sklapale usput nova poznanstva.

Sa željom da srednjoškolke dožive osjećaj i ljepotu kada se nosi i živi sa hidžabom, one su danas, 1. februara, šetale gradom pokrivene, u društvu medresantica koje su bile jako ponosne na svoje gošće.

Nakon šetnje su se vratile ponovo u Medresu kako bi prisustvovale tribini „Zar je moguće osloboditi slobodne?“ koju je održala Hanka Mujović-Hot. U tom izlaganju se stavio fokus na motive djevojaka i žena koje nose hidžab i da je pokrivanje hidžabom onog trenutka upotpunjeno kada se učini isključivo zbog zadovoljstva Gospodara. Takođe, spomenuto je da hidžab ne smije da bude prepreka u razvijanju svog potencijala koji svaka djevojka nosi u sebi. Tome u prilog je išla prezentacija koja je predstavila inspirativne muslimanke širom svijeta koje nose hidžab, a izuzetno su uspješne u svojoj profesiji.

Na kraju je uslijedila diskusija, razmjena mišljenja i ličnih iskustava. Dok su neke medresantice pričale o svojim poteškoćama koje su ih susrele na putu ka Medresi i hidžabu, djevojke koje su tog dana bile pokrivene su govorile jako emotivno o svom današnjem doživljaju. „Osjetila sam danas nevjerovatnu toplinu noseći hidžab.“, izjavila je jedna srednjoškolka, a druga ju je dopunila: „Dok sam danas šetala, imala sam osjećaj kao da maramu nosim svaki dan, toliko mi je bila bliska.“

I tako je prošao ovaj dan zapažen u gradu Rožaje Medresa Mehmed Fatih otvarajući svoja vrata, a medresantice u plavom otvarajući svoja srca.

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.