Manifestacija “Mjesec Poslanika a.s.” u Rožajama, Gusinju i Plavu

DSC_0066 - CopyRožaje, Gusinje i Plav,18. 19. i 20. 04. 2014. – U prepunoj sali Centra za kulturu u Rožajama, ovo blagoslovljeno veče su nam uljepšali svojim glasovima medresanti medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice. Prisutne je u ime domaćina poselamio glavni imam Odbora Islamske zajednice Rožaje Rejhan ef. Hot. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić je svoje obraćanje iskoristio da nas podsjeti na značaj našeg Poslanika, na značaj islama, ali i na značaj naših institucija Islamske zajednice koje čuvaju islamsku tradiciju i Poslanikov sunnet. Podsjetio je prisutne na plodove rada Mešihata, a kao neposredni plodovi su i učenici medrese koji šire poruku mira, ljubavi i Poslanikove prakse. Takodjer se reis Fejzić osvrnuo na ovu manifestaciju, te na neke projekte koji su realizovani u sklopu ovoga mjeseca, od kojih je i otvaranje mesdžida u Herceg Novom, otvaranje džamija u Baru, otvaranje ženske medrese u Podgorici, kamen temeljac za džamiju u Bijelom Polju, te kamen temeljac za džamiju u Rožaju. Nemoguće je bilo izbjeći i u najkraćem se osvrnuti na javna pisanja određenih novinara i nekih krugova usmjerena protiv Islamske zajednice i njenog angažmana, te njihov nedobronamjeran odnos prema džamiji na Bandžovom Brdu. Nakon reisa, skupu se obratio i cijenjeni musafir iz Bosne, hafiz Husein ef. Čajlaković, koji je u svom stilu, na jedan orginalan i duhovit način, također govorio o poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., ali i o životnim pitanjima svakog muslimana.
Među prisutnima su bili: Savjetnik predsjednika Crne Gore Amer Halilović, direktor medrese Rahman ef. Kačar, pomoćnik direktora medrese Senad ef. Alibašić, rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Enis ef. Burdžović, direktor odnosa sa javnošću Omer Kajoshaj, imam Osmanagića džamije u Podgorici Ismail Dacić, glavni imami, imami i mnogi drugi.
Moderator programa je bio profesor u Medresi “Mehmed Fatih”, Mirsad Ademović.
gusinjeU Gusinju se ispred domaćina obratio potpredsjednik sabora Alen ef. Šabović. Na skupu su bili predsjednik OIZ-e Gusinja hadži Ruždija Radončić, Rešad ef. Dautović kao i ostali imami. Reis je govorio o Muhamedu a.s. kao našem uzoru i čovjeku koji je vodio svoj narod bio uz svoj njega i napravio paralelu sa današnjim stanjem muslimana i rekao da predstavnici naroda treba da budu uz narod, da čuju glas naroda. Na kraju im je reis Fejzić još jednom čestitao samostalnu opštinum Gusinje.
plavU prepunoj Sali u Plavu među prisutnima su bili: predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović, predsjednik OIZ-e Plav hadži Šeko Šabović, kao i imami iz Plava. U svojstvu domaćina se obratio Sinan ef. Latić i poželio srdačnu dobrodošlicu svima. Reis Rifat ef. Fejzić je izrazio oduševljenje što je sala u Plavu, kao i svaka prije nje, puna. To dokazuje da su muslimani u Crnoj Gori jedno, da teže jedinstvu kao što i hor medrese jeste jedan glas bez obzira odakle dolaze oni koji uče ilahije. Nakon reisa se obratio hafiz Husein Čajlaković .

 

DSC_0032 - Copy

 

 

 

 

DSC_0068 - Copy

 

 

 

 

DSC_0070 - Copy

 

 

 

 

DSC_7065

 

 

 

 

 

DSC_7071

 

 

 

 

DSC_7119

 

 

 

 

 

DSC_7135

 

 

 

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.