Delegacija Rijaseta IZ u BIH u posjeti Pljevljima


Delagacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH koju čine zamjenik Reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić i šef uprave za odnose sa inostranstvom Razim Čolić je otpočela višednevnu posjetu Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i muslimanima u Crnoj Gori.

Reis islamske zajednice u Crnoj Gori zahvalio se delagaciji na posjeti kao i brizi koju je prethodinih dana pokazala prema muslimanima u Pljevljima. Posebno se zahvalio Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću sa kojim je ovih dana na dnevnoj komunikaciji, intresujući se za sigurnost manjina u Crnoj Gori. Nakon uvodnog obraćanja reis je prepustio riječ delgaciji ispred koje se prvi obratio zamjenik Reisu-l-uleme, koji je poručio da
Islamska zajednica uz muslimane Crne Gore i ds budno prate dešavanja u Pljevljima, kao da će oni biti prisutni u vjerskim, društvenim pitanjima manjina u Crnoj Gori, onoliko koliko Islamska zajednica u Crnoj Gori bude tražila l.

Edhem Bičakčić je istakao da je BiH podržala nezavisnost CG i sa pozicije države , Islamske zajednice u BiH i Bošnjačkog vijeća i da će na tom putu i dalje ostati. Bošnjaci će budno pratiti procese u Crnoj Gori i vidjeti u kojem će pravcu politički procesi ići.

Razim Čolić šef uprave za vanjske poslove Rijaseta istakao je da “uprkos činjenici da su Islamska zajednica u BiH i Islamska zajednica u CG odvojene zajednica uvijek su djelovale na jedinstvenom fonu, i u ovoj situaciji Rijaset je poduzeo mnoge aktivnosti na različitim adresama kako bi se obezbijedila zaštita muslimanskih manjina u Crnoj Gori.”

Nakon obraćanja članova delegacije obratili su se građani Pljevalja potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović koji je ukazao na činjenicu da ovo nisu devedesete, da je Crna Gora nezavisna država koja unazad 70 godina nije imala ratove. Al podsvjesno i dalje imamo strahove tih 90’ ih. Taj kurs državnosti i dalje ostaje i mi ćemo ostati ovdje i dalje nastaviti da se borimo u političkim procesima koji su započeti na putu Evropskih integracija”. Kenana Strujić Harbić poslanica u Parlamentu Crne Gore zahvalila se reisu Rifatu ef. Fejziću da ovih dana intezivno boravi u Pljevljima i provodi vrijeme u razgovorima sa Pljevljacima. Kenana se zahvalila na podršku koju je je država BiH prvoshodno predsjednik stranke SDA gosp. Bakir Izetbegović i Reisu-l-ulema Husein Kavazović dali Pljevljacima. Vrijednosti koje smo baštinili 14 godina unazad nastavićemo da baštinimo i u narednom periodu. Ohrabruju nas poruke koje dolaze sa međunarodnih adresa.” Ono što nam predstoji je da više zbijemo nacionalne redove,” istakla je Kenana.

Amina Brahić studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu se zahvalila na posjeti delgaciji Rijasetu, i da joj je jako važno kazat da naša država je Crna Gora al da postoje čvrste niti koja nas povezuju sa BiH. Ono što očekujemo od Vas je da više budemo prisutni u medijima BiH, i da ostvarujemo više komunikacija sa mladim generacijama kojoj i ja pripadam. I smatramo bitnim da slika Bošnjaka u Crnoj Gori bude takva da smo mi svoj na svom i da nismo anatemisani od strane države, jer mi ovu državu osjećamo kao svoju.

Sabina Talović direktorica “Sigurne kuće” i članica udruženja “Žene u Crnom” istakla je da mi živimo ovdje i ostaćemo ovdje i da našim življenjem u Pljvljima mi čuvamo vjeru i naš identitet. Posebno se zahvalila delegaciji rijaseta da je brzo reagovala kao da joj je i drago da čuje optimističke stavove, ali s druge strane ima straha u Pljevljima koji su osjetile pljevaljske porodice. Vi trebate biti naš glas koji treba da artikulišete naš osjećaj nesigurnosti. “Mi znamo sa kim živimo a kao odrasli ljudi imamo obavezu da pratimo historisko-političko iskustvo koje smo proživljavali u Pljevljima” istakla je Sabina, kao i činjenicu da je Crna Gora naša kuća i naš dom ” al da mi nesmijemo biti predmet za političko potkusurivanje”. “Ono što očekujemo od Rijaseta u ovoj situaciji je da podrži jedinstvo muslimana u Crnoj Gori pogotovo da utiče na neke političke opcije koje imaju sjedište izvan Crne Gore a koje djeluju u pravcu podijela našeg unutrašnjeg vjerakog i nacionalnog biće.”

Nakon završenog sastanka, delagacija je posjetila Husein-Pašinu džamiju gdje su ih dočekali glavni imam Ferid Osmanagić i predjsednik medžlisa Muris Muslić.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.