Bajramska čestitka reisa Rifata ef. Fejzića

 Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Podgorica – Danas je Kurban–Bajram, koji slavimo dijeleći radost sa porodicom, rođacima, komšijama, svim muslimanima i svim ljudima dobre volje.

Ovih mubarek dana, Božja milost obasjava nas, u našim džamijama i kućama, kao i naše hadžije, koji na Arefatu, spoznaju svoje mjesto u univerzalnom svijetu. Hadž je šart čijim ispunjavanjem svjedočimo put vjernika koji traži smisao života i nadu za spas u Božanskoj poruci Kur'ana.

Kurban je obaveza kojom iskazujemo pokornost Stvoritelju i želju da mu se približimo, kao što to činimo svakodnevno kroz namaz, ibadete i dobročinstva. Kurban je obaveza kojom iskazujemo pokornost Stvoritelju i želju da mu se približimo, kao što to činimo svakodnevno kroz namaz, ibadete i dobročinstva. To je put svakog pobožnog covjeka koji je svjestan da biti blizak Bogu, znači i biti blizak čovjeku kojem treba bratska ljubav i pomoć.

Zbog toga poželimo bratu svome ono što želimo samome sebi! Budimo oslonac svome bratu, pa će i on nama! Bogu je najdraže djelo da čovjek obraduje svoga brata. Obnovimo naše prekinute veze sa rodbinom i prijateljima, budimo samilosni prema nemoćnima, darežljivi prema siromasima, blagi prema bolesnima. Budimo spremni da razumijemo, da oprostimo, da pomognemo, da darujemo i da zavolimo! Učvrstimo povjerenje medju nama, jer samo tako možemo graditi čvrstu, zdravu i stabilnu zajednicu.

Draga naša braćo i sestre!

Uvijek do sada iskazali ste svoj osjećaj vezanosti, svoju pripadnost i duhovno jedinstvo sa Islamskom zajednicom. Uz vaše iskreno zalaganje, uz bratsku pomoć i razumijevanje, održali smo i ojačali našu Islamsku zajednicu i gradimo naše institucije u Crnoj Gori.

Draga braćo i sestre u dijaspori, iako smo daleko, naše misli i naše želje, danas i uvijek su zajedničke! Prilika je da Vam se i ovim putem zahvalimo, na vašoj pomoći moleći Boga Uzvišenog, da vas nagradi iz svoje neizmjerne riznice i da vam ukabuli sva Vaša dobročinstva!

Neka ovaj Kurban-Bajram učvrsti slogu i jedinstvo u svim našim džematima! Neka donese radost i sreću u Vaše domove!

Vama, vašim porodicama, vašoj rodbini u dijaspori i Crnoj Gori, kao i svim pripadnicima Islama u svijetu:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.