Karadavijevo pismo Erdoganu

Karadavijevo pismo Erdoganu
Karadavijevo pismo Erdoganu

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Uvaženom i poštovanom bratu, Redžepu Tajjibu Erdoğanu
Premijeru Turske, da ga Allah sačuva i pomogne

Obraćam Vam se pozdravom islama – Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Upoznao sam Vas još dok ste bili gradonačelnik Istanbula, kada je Vaš reformatorski talenat i duh došao do izražaja. Međutim, bolje sam Vas upoznao kada ste došli na funkciju premijera, kada se jasno pokazala Vaša hrabrost i mudrost u svim muslimanskim pitanjima i svjetskim problemima. A danas Vam pišem o jednom velikom i važnom muslimanskom pitanju, zbog kojeg su me mnogi islamski učenjaci, da'ije i predvodnici, zamolili da Vam se, u vezi njega, obratim. To iz razloga što nisu razumjeli Vaš stav o njemu, a oni smatraju da ste Vi za svako islamsko pitanje imali jasan stav, odnosno da ste ga branili, učvršćivali i suprotstavljali se protivnicima, kao što se to jasno vidjelo kod krucijalnog muslimanskog problema (pitanja Palestine). Nijedan Arapin, a ni musliman, ne može zaboraviti Vaš stav naspram izraelskog predsjednika i Vaše demonstrativno napuštanje Foruma.

Pitanje zbog kojeg Vam pišem je pitanje Libije. Mi, muslimanski učenjaci i razna islamska udruženja, vrlo jasno i glasno stojimo na strani libijskog boračkog naroda, koji je prije više od mjesec i po dana na mirnim demonstracijama, ustao protiv Gadafija. To se jasno vidjelo u Bengaziju i okolnim gradovima. Međutim, Gadafi je mirne demonstrante dočekao bojevom municijom pucajući ih pravo u grudi. Ovlastio je svoje plaćenike i brigade koji su zaposjeli gradove i njihove stanovnike, prolijevajući im krv, napadajući im žene u kućama, uništavajući im posjede, rušeći im džamije, ne obazirući se pri tom ni na šta i ni na koga. Gledao sam na kanalu El-Džezire kako žene plaćenicima u oči govore da su psi! Čitali smo priču advokatice Iman el-Ubejdi kako je prisiljena da obznani da su je silovali. Nakon toga ona je oteta i ni dan-danas se ne zna gdje je. El-Džezira je objavila snimak libijskog liječnika kojeg su brigadni regruti tjerali i nagovarali da uzvikuje „živio osvajač!“, što je odbio da učini, govoreći – Allah je najveći! Ubili su ga i bacili, a potom pobjegli. Postoje mnoge krvave scene u kojima je Gadafiju i njegovim brigadama dozvoljena: krv, čast, džamije, kuće, posjedi, da ih skrnave tenkovima, granatama, topovima, ratnim krstaricama, čak i avionima. Zaprijetio je da će napasti Bengazi sa kopna, mora i vazduha, a da se to desilo, to bi bila velika klaonica. Međutim, Allah se smilovao gradu ulaskom NATO snaga. Taj režim je ukaljao ruke krvlju svojih građana: muškaraca, žena, staraca, djece, nevinih ljudi, te zato ne zaslužuje da ostane na vlasti ni jedan dan, kao što nama, muslimanima, nije dozvoljeno da prolongiramo njihovu vladavinu ni jedan dan.

Uzvišeni Allah kaže:
“Gospodaru moj,” – reče – “tako mi blagodati koju si mi ukazao, neću nikako biti od pomoći zločincima!”

Mi u Međunarodnom udruženju islamskih učenjaka od Vas očekujemo jasan i nedvosmislen stav kako bi pomogli libijski borački narod koji je ujedinjen u zaustavljanju ovog čovjeka (faraona) koji je ohol i nemilosrdan naspram svog naroda čiju krv ispija. Od njega su se već okanili njegovi ljudi, a narod je sada postavio glavni uslov, po bilo kojoj cijeni – da on, njegova djeca i bližnji, jednostavno, odu.

Gospodine premijere, želimo od Vas da zauzmete nedvosmislen stav kao što ga je sa velikom odvažnožću zauzeo libijski narod, i da priznate prelazni domovinski Savjet, te da učestvujete u naoružavanju libijskog naroda svim teškim i naprednim naoružanjem kako bi se oslobodio svoga katila.

Neka Vas Allah pomogne i nadahne uputom. I neka je na Vas mir i milost Allahova!

Vaš brat,
Jusuf el-Karadavi,
Predsjednik Međunarodnog udruženja islamskih učenjaka

S arapskog,
Redžematović Džemo

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.