Na Ahiret preselio najstariji džematlija iz sela Potkrajci kod Bijelog Polja

Rahmetli Harun–Hako Salković
Rahmetli Harun–Hako Salković

Bijelo Polje – Dana 11. aprila 2011. godine, na Ahiret je preselio rahmetli Harun–Hako Salković iz sela Potkrajci kod Bijelog Polja. Ažo-Hako, kako su ga svi zvali u Bijelom Polju, rođen je 1914. godine, i bio je najstariji džematlija na području Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje. Dženaza namaz ispred gradske gasulhane u Bijelom Polju je predvodio glavni imam u Bijelom Polju Enis ef. Burdžović.

Nakon dženaze, koju je klanjao veliki broj džematlija iz svih bjelopoljskih džematlija, Enis ef. Burdžović je naglasio: „Danas na Ahiret ispraćamo jednog tihog čovjeka, koji je nosio veliku blagodat od Gospodara. Mislimo da je blagodat dugo živjeti, ali kao muslimani svjesni smo da ovoj tvrdnji fali još nešto – kome Allah da dug život, potpuna je blagodat ako ga uputi da u dugom životu čini dobra djela. Allah je rahmetli Adžo-Haku darivao dug život, ali i dobra djela, po kojima je svima nama bio poznat. Rođen u Osmanskom hilafetu, preživio je i njegov pad, zatim smjene raznih vlasti i režima, ali to Haka nije pokolebalo da ostane vjeran vlasti Gospodara svih svjetova! Ostao je vjeran Gospodaru svih svjetova, kome se danas vraća. Islamska zajednica i muslimani mu duguju ogromnu zahvalnost, jer je u teškim vremenima, kada su drugi birali partiju, on odabrao džamiju. U teškim vremenima je klanjao među zidinama srušene sutivanske džamije, nakon toga radio na njenom podizanju, dugo godina bio mujezin. Ostavio nam je prazno mjesto u prvom safu pored mimbera ove džamije, i teško da će doći čovjek koji će nadomjestiti prazninu koja ostaje za njim. Niko nikada nije zapamtio da se on nekom požalio, uvijek je bio zadovoljan onim što mu je Allah propisao. Tim zadovoljstvom, zaslužio je da i Allah Uzvišeni njime bude zadovoljan, i uvede ga u prostranstvo džennetskih ljepota.“

Nakon toga, u rodnim potkrajcima, zbog velikog broja džematlija koji su tu pristigli, još jednom je klanjana dženaza, a potom je njegov tabut, s ruke na ruku, u duga dva reda prenešen do mezara, gdje je pokopan. Molimo Uzvišenog Allaha da ga obaspe svojom beskrajnom milošću i uvede u džennetske ljepote!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.