Prva ramazanska hutba

ramadan26

Neka je hvala Svemilosnom Allahu, koji nas je obilnom milošću darivao, i dao da dočekamo mjesec milosti Njegove. Salavat i selam donosimo na Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu uzoritu, ashabe pravovjerne i sve koji ih po dobru slijede do Dana sudnjeg.

Draga braćo u dini-islamu,

Allahovom milošću zakoračili smo u dane mubarek mjeseca Ramazana. Da bi jednu blagodat znali da iskoristimo, najprije je moramo biti svjesni. Ovaj mjesec je posebna prilika, i oni koji uspiju da je valjano iskoriste, kod Allaha su posebni robovi Njegovi. Posteći danju i klanjajući teravih namaze noću, u prilici smo da za ovo mjesec dana zaslužimo oprost svih prethodnih grijeha. Osvrnimo se na ajet u kom Uzvišeni kaže:

 

وَأَنِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُمَتِّعْكُمْ مَتَاعًا حَسَنًا إِلَىٰ أَجَلٍ مُسَمًّى وَيُؤْتِ كُلَّ ذِي فَضْلٍ فَضْلَهُ ۖ وَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنِّي أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ كَبِيرٍ

“I od Gospodara svoga oprosta tražite i da se pokajete, a On će vam dati da do smrtnoga časa lijepo proživite i svakom čestitom daće zasluženu nagradu. A ako leđa okrenete – pa, ja se, zaista, bojim za vas patnje na Velikom danu”. (Hud, 3)

Jedan od najvećih uspjeha koje vjernik može da ostvari, je da se oslobodi svojih grijeha u ovom mubarek mjesecu. Na to nas navodi nagovještaj u hadisu u kom Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Kada dođe Ramazan, otvore se džennetska vrata, a zatvore se džehennemska, i šejtani budu sputani”. Otvorena vrata milosti, zatvorena vrata kazne, nagovještaj su da imamo priliku da odgovorimo pomenutom ajetu, oslobodimo se grijeha. Ohrabrenje na tom putu je i to što Allah obećava da će onaj ko se oslobodi grijeha, poživjeti lijep ovosvjetski život.

U ajetu je i upozorenje da ako se okrenemo i odreknemo od ove prilike, otežaćemo svoju poziciju na Sudnjem danu.

Ramazan, kao što to često ponavljamo, nije samo prilika da popravimo svoj odnos prema Allahu. On je reforma u međuvjerničkim odnosima. Zato se potrudimo da popravimo međuvjerničke odnose, a na vrhu prioriteta u tom pravcu je grijeh zle misli. U Ramazanu se oslobodimo zle misli o bratu muslimanu. U jednoj predaji stoji da je čovjek došao kod jednog alima i rekao mu: “Srce mi nije smireno u pogledu tog i tog čovjeka”. Drugim riječima, ne mislim o njemu dobro, niti ga smatram dobrim. Alim mu je odgovorio: “A ti ne znaš, možda je Allah meni i tebi zapečatio srca, pa smo prestali da volimo dobre robove Njegove”. Iz ovog upozorenja vidimo da je loša misao o muslimanu jedna od naznaka da nam je srca zadesilo sljepilo, pa smo prestali da u ljudima prepoznajemo dobro.

Ovi mubarek dani su prilika da se te bolesti oslobodimo, da u muslimanu prepoznajemo dobrotu, da je ističemo i po njoj ga pominjemo..

Ramazan je mjesec potpune Allahove milosti. Zato se trudimo da u potpunosti budemo dostojni onoga što Allah daje. Ako se odlučujemo postiti, neka posti naše kompletno biće, ne samo stomak. Ako klanjamo teraviju, upotpunimo je za imamom, jer je za očekivati potpunu nagradu za potpuno djelo. Kaže Poslanik, s.a.v.s: “

من قام مع إمامه حتى ينصرف كتب له قيام ليلة

Ko klanja za imamom sve dok on ne završi namaz, biće mu upisano da je čitavu noć proveo na namazu”. Znajući za veličinu potpunosti ibadeta, neki od selefu-saliha, prve generacije muslimana su se kada bi onemoćali, oslanjali se na štap da bi klanjali sve dok imam klanja.

Molimo Allaha dž.š., da nam pomogne da se u ovom mubarek mjesecu grijeha oslobodimo, ibadete upotpunimo, jedni prema drugima srca otvorimo, i da zaslužni Allahove milosti budemo! Amin!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.