HUTBA REISA RIFATA EF. FEJZIĆA U DŽAMIJI SELIMIJA

Prva džuma u mjesecu Ramazau, u kojem se sevapi mnogo više nagrađuju. Poslanik a.s., je rekao: “Svako dobro djelo koje učini sin Ademov računa mu se kao deset sličnih djela koja je učinio, pa sve do sedam stotina puta. Uzvišeni kaže: ‘Osim posta, jer je on zbog Mene i Ja za njega posebno nagrađujem!’”
Svaki vjernik nastojaće da posebne blagodati i mnogobrojne sevape iskoristi.
Mjesec Ramazan je poput drveta čiji plodovi nam se nalaze na dohvat ruke, a na nama je da li ćemo te plodove pobrati!

Hutbu je održao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić.
Tema hutbe je Post mjeseca Ramazana.
Nakon što je proučio ajet: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao sto je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (El-Bakara, 183.), rekao je: “Post je bio naređen svim prethodnim generacijama. 25 poslanika koji se pominju u Kur'anu, 124. 000 koji se pominju u hadisima, svima je bio obavezan post.
Ramazan je vjernička sezona, koju treba iskoristiti za dobro jer je nagrada mnogo veća.”
Reis nas je, takođe, podsjetio na stanje i teret prethodnih generacija koje su podnijele kako bi očuvale vjeru, kao da su držale žeravicu u svojim rukama. Nekada je miris halve bila jedina spona među muslimanima.
Mjesec Ramazan je period kada treba da se prisjetimo mnogih stvari, kao i da ne pretjeramo u mnogim stvarima.
Na kraju svog inspirativnog govora, Reis je naveo primjer sićušnog mrava, koji je nastojao da pomogne Ibrahimu a.s., kada su ga nevjernici bacili u vatru. Na upit zašto on to radi, kada se njegova pomoć ne primjećuje, odgovorio je: “Ja ču da odradim ono što mogu, jer kada me Moj Gospodar bude upitao: “Šta si ti uradio?”, da imam opravdanje da sam uradio ono šta sam mogao.”
“Jesmo li mi jedinstveni, koliko poštujemo instituciju, svoje nadležne, imame… pitaće nas Allaha dž.š. Mjesec Ramazan je prilika da se vratimo Allahu!
Na Budućem svijetu čeka nas arhiva našeg života na ovom svijetu. Nemojte nešto što je prolazno više vrednovati u odnosu na ono što je vječno! Slijedimo Islam onakav kakav on jeste!”, posavjetovao je džemat Rifat ef. Rejzić.
Džumu namaz predvodio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bar, mr Muidin ef. Milaimi, koji je na prvom rekatu proučio ajet: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.” (El-Bekare, 183-184.), a na drugom: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti! Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate; da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete.” (Prevod značenja, El-Beqare, 185)

1907504_1594407027471683_6916231307075617510_n

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.