SEDAM GODINA OD OSNIVANJA HUMANITARNOG FONDA HILAL-BIJELO POLJE

Prije sedam godina, tačnije 2012-te osnovan je humanitarni fond Hilal-Bijelo Polje, kao dio Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje. Period od sedam godina humanitarnog volonterskog rada obilježen je ostvarenim velikim rezultatima, koji su se posebno ticali ugroženih porodica lošeg socio-ekonomskog i zdravstvenog stanja. Teško da se mogu sumirati ovde kompletni rezultati za sedam godina, zato ćemo se u ovom kratkom izveštaju bazirati samo na 2018 godinu i rezultate u njoj. Spektar djelatnosti u humanitarnom radu bio je raznovrstan.

– Pomoć u paketima sa osnovnim životnim namirnicama: podijeljeno je preko 320 paketa, za porodice iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice, Rožaja, Pljevalja, Podgorice, Ulcinja, Bara…

– Ramazanske i kurbanske aktivnosti: veoma intezivan period gdje smo obišli i donirali pomoć za desetine porodica. Oragnizovanjem iftara u afričkoj državi Burkina Faso, pokazali smo kolika je humanost bošnjačkog naroda koji je spreman udijeliti komad hljeba i pomoć za postače. Organizovanjem iftara u Bijelom Polju spajali smo sve naše prijatelje, članove, humaniste i volontere…

– Klanje kurbana i akika: Svake godine sve više prijatelja želi donirati svoj kurban i akiku, koja bude podijeljena posredstvom fonda Hilal. Za ovu godinu zaklano je i podijeljeno oko 80 kurbana i akika. Donatori si bili iz svih država Evrope.

– Bunari i džamije u Africi: Ukupan broj izgradjenih bunara u afričkim državama Burkina Faso i Gambija za 2018 godinu iznosi 30. Korist i benifit za iste bunare ima preko 20 hiljada ljudi. Dok je za isti period izgradjeno 2 dzamije.

– Izgradnja i rekonstrukcija kupatila: Za 2018 godinu izgradjena su i rekonstruisana kupatila za tri porodice iz Bijelog Polja.

– Akcije za bolesne: Organizovane su akcije za bolesne, gdje su za njih prikupljena značajna sredsta za dalje liječenje.

– Stipendije za učenike, srednjoškolce i studente dobilo je oko 20 korisnika. Nekima su uplaćivane mjesečne karte za prevoz do škole, a nekima pomoć za plaćanje troškova studiranja. Više desetina učenika je dobilo školske torbe i pribor.

– Izgradjenja je prva Hajrat česma u selu Korita, anonimnog donatora.

– Brzim organizovanjem pomognute su izbjeglice u Sarajevu, BiH, koje su boravile više mjeseci na otvorenom.

– Višegodišnjom saradnjom sa Turskom organizaciom Hasene organizovana je podjela paketa sa hranom i kurbanskim mesom, u dva navrata. U tom periodu pomoć je dobilo više od sto porodica.

Posebno nam je drago što smo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, i godine u godinu, izgradjivali povjerenje kod zajednice, kod prijatelja i članova, kako iz C.Gore, tako i Švedske, Belgije, Njemačke, Luksemburga, Švajcarske, Holandije, Amerike, Bosne, Srbije… Izgradjivali smo mostove ljubavi i saosjećanja izmedju dijaspore i siromašnih porodica iz naše države. Pokazali smo da je Bijelo Polje grad humanizma, ljudi velikog srca. Kroz sporvodjenje misije fonda pokazali smo da islamski principi dobrote važe za sve, bez obzira na vjeru i naciju, rasu. Geografska udaljenost nije bila granica u dostavljanju pomoći, snaga vjere da je najbitnije Allahovo zadovoljstvo u radu, bila je “viza” koja je otvarala vrata na mnoga mjesta.

Da bi sve bilo kako treba pobrinuo se Upravni odbor fonda Hilal: Nusret Erović, Enis Avdić, Izet Hadžibulić i Sejo Čindrak. Četvorka iz odbora funcioniše već sedam godina na volonterskoj bazi, spremni organizovati i relizovati pomoć za sve nuždane iz našeg grada, ali i šire u skladu sa trenutnim mogućnostima.

Zahvaljujemo se svim članovima i prijatljima koji nam dajte snagu i podršku sve ove godine, vaša humanost, naša je ruka pomoći do siromašnih. Budimo i dalje u Hilal misiji, budimo svijetla tačka u današnjem vremenu. BUDITE I DALJE DIO HILAL TIMA. Allah vam dao svako dobro. Aminv

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.