Islamska zajednica dobila prvog doktora nauka

Prvi pomoćnik reisa IZ u CG BEHLUL ef. KANAQI, koji je ujedno i član Mešihata i profesor hadisa u medresi „Mehmed Fatih“ je 20.07.2017. godine na Islamskom fakultetu Univerziteta Uludağ u Bursi (Turska) odbranio je doktorsku disertaciju pod naslovom: „Muhammed Tajjib Okić i njegovo mjesto u hadiskoj nauci“ („Muhammed Tayyib Okić ve Hadis İlmindeki Yeri“) ispred komisije koja se sastojala od Prof.Dr. Salih Karacabey, Prof. Dr. Ahmet Yücel, Prof. Dr. Ahmet Güç, Prof.Dr. Hüseyin Kahraman i Dr. Sezai Engin.

Ovo je veliki uspjeh ne samo za novog doktora nauka, već i za cijelu islamsku zajednicu, koja se, iz dana u dan, obogaćuje novim visoko obrazovanim kadrom.

Dr. Behlul ef. Kanaqi je rođen 09.10.1978. godine u Baru. U rodnom Ostrosu završava osnovnu školu „Gjergj Kastrioti Skender-beu“. Od 1993. do 1997. godine je pohađao medresu “Haxhi Sheh Shamia” u Skadru, a od 1998. do 2002. godine je studirao na Teološkom fakultetu Univerziteta 19 Majis u Samsunu (Turska), gdje je 2005. godine i magistrirao iz oblasti hadisa na temu “Uloga deformisanih riječi i značenja u određivanju tačnosti/pouzdanosti hadisa” („Hadisin Güvenilirliğini Tespitte Lafız ve Mana Bozukluğunun Fonksiyonu“).

Od 2008. do 2010. godine, obavljao je dužnost direktora medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici. Bio je direktor časopisa “Elif”, a od 2011. godine radi u sektoru Odnosi sa inostranstvom – Turska pri Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori. Učestvovao je na međunarodnim naučnim skupovima u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori. Govori crnogorski, albanski i turski jezik, a služi se engleskim i arapskim.

Na odbrani doktorske disertacije je osim porodice bila prisutna i delegacija islamske zajednice: glavni imam MIZ Ulcinj mr. Ali ef. Bardhi, savjetnik reisa Isa ef. Aloshi, profesori medrese „Mehmed Fatih“: Vaid ef. Nika i Ismail ef. Hysaj, imam džamije u Krute Bajram ef. Hajdari, dr. Dritan Ceka i podpresdnik medzlisa IZ Ulcinj Naser Gjeloshi.

image-0-05 image-0-02-04 image-0-03

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.