Mešihat islamske zajednice osudio izraelski napad na islamsko svetilište

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori osudio je posljednje izraelske napada i pokušaj preuzimanja islamskog svetilišta al­Aqsa.

Svjesni teškog položaja naše braće u Palestini te uzvišenog statusa džamije al Aqsa u islamu, koja se iz dana u dan želi zabraniti muslimanima i transformirati u centar cionistickog djelovanja, najoštrije osuđujemo posljednje napade izraelskih okupacijskih snaga i ubijanje nedužnih civila, saopšteno je iz Mešihata islamske zajednice u Crnoj Gori.

-Ako današnje generacije muslimana dopuste skrnavljenje al­Aqse mogli bi očekivati da naredne generacije to isto urade sa Svetom Ćabom u Mekki i Muhammedovom (s.a.v.s.) džamijom u Medini, jer sva tri Božija hrama imaju jednak status u Islamu. Zato braniti al­Quds danas znači braniti Mekku i Medinu, koje ptedstavljaju čast i ponos svih muslimana. Pitanje Al­Qudsa i cijele Palestine je pitanje svih muslimana, ono nije pitanje samo Palestinaca niti samo Arapa- navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, globalna politička gibanja u muslimanskom i arapskom svijetu itekako se tiču budućeg statusa Jerusalima i sudbine golorukog naroda Palestine.

-Zato se sva energija mora usmjeriti ka ostvarivanju pravednog političkog rješenja za ovu najstariju državu i najhrabriji narod. To podrazumijeva državotvornost Palestine sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, te drugim neriješenim statusnim pitanjima koje Međunarodna zajednica ignoriše decenijama- zaključuje se u saopštenju.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.