Reis Fejzić na Samitu u Istanbulu

Na poziv Diyaneta Islamske zajednice Republike Turske, reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima prisustvovao je danas Svjetskom samitu muslimanskih manjina koji je otpočeo u Istanbulu. Ceremoniji u prisustvu predstavnka muslimanskih zajednica i institucija iz oko stotinu zemalja, prisustvoali su najveći državni zvaničnici na čelu sa predsjednikom Redžep Tajip Erdoganom, premijerom Binali Jildirimom, predsjednikom Velike narodne turske skupštine Ismailom Kahramanom, reisom Islamske zajednice Turske prof. dr. Ali Erbašom i drugim.
U uvodnim obraćanjima, ističući istorijske prilike, geopolitičku aktuelnost kao i međunarodni uticaj kojeg Turska ima na međunarodnoj sceni danas, istaknuto je da brojna pitanja od Mijanmara, Palestine, Sirije, pitanje rastuće islamofobije, moraju biti tretirana sistemski, u svjetlu demokratije, osnovnih ljudskih prava i jednakosti.
Reis Fejzić je, dajući izjavu za medije istakao da su muslimanske manjine širom svijeta svijetli primjer temeljnijh islamskih vrijednosti o jednakosti i suživotu svih ljudi, te da se zbog toga muslimanske manjine u svijetu nemaju čega stidjeti. “Musliman, da bi se obratio čovječanstvu, i sam mora biti primjer i model čovječnosti. Kao korektni i konstruktivni članovi društava u državama u kojima egzistiraju, muslimanske manjine imaju različita iskustva, i smatram ovaj samit bitnim korakom razmjene pomenutih iskustava”, istakao je reis Fejzić. 0BAD79B6-3543-472C-B60E-9F9F49C86C1F

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.