Ramazanska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

 

Br. 91/15

Podgorica, 16. 06 2015.g.

 

 

Ramazanska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

 

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”. (Kur'an)

 

Draga braćo i sestre,

Večeras nastupa prvi dan Ramazana – odabranog mjeseca u kojem nam je Allah osvijetlio pravi put. U njemu je Stvoritelj najmilostiviji i najbliži svome stvorenju. A post je ćuprija kojom nam dolaze blagodati ramazana i kojom upućujemo zahvalnost Bogu. Post je uzdržavanje od hrane i pića u ime Boga a zarad nas samih. On je apsolutna predanost Stvoritelju kroz duhovnu i tjelesnu samokontrolu. Post je udjeljivanje siromašnima, pomaganje bolesnima, pružanje pravde obespravljenima. Post je prevaga dobra nad zlim.

Post je borba, i to najbolja, jer nas poslanik Muhamed, a.s., uči da je najbolja borba ona u kojoj se čovjek bori protiv svojih prohtjeva i strasti. To je borba na koju smo svi pozvani i koja predstoji savremenom čovjeku.

Dragi vjernici,

Sa ovim Allahovim poukama stupamo u Ramazan, sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom. U to ime, srdačno vam čestitam:

 

Ramazan šerif mubarek olsun!

 

 

 

Reis,

Rifat Fejzić

2015-06-18 02.34.26