Hidžab nije zabranjen! Saopštenje Ministarstva javne uprave o pogrešnim interpretacijama Etičkog kodeksa

Povodom različitih interpretacija i tumačenja u javnosti odredaba Etičkog kodeksa koje se odnose na izražavanje vjerskih obilježja državnih službenika i namještenika u državnim organima, ukazujemo ne sljedeće:

Etički kodeks državnih službenika i namještenika urađen je u skladu sa najboljom praksom zemalja EU i država regiona.

Podsjećamo da, na osnovu Etičkog kodeksa, državni službenik mora biti prikladno i uredno odjeven i načinom odijevanja ne smije izražavati političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova, što u svakom konkretnom slučaju cijeni starješina državnog organa, u skladu sa standardima odijevanja koje svojim aktom propisuje.

Napominjemo, da su standardi odijevanja na radu u državnim organima Crne Gore usklađeni sa najboljim evropskim praksama i u skladu sa tim nošenje hidžaba, brojanice i sl. samo po sebi ne predstavlja neprikladno odijevanje u smislu Etičkog kodeksa niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika.

Cilj Etičkog kodeksa je uspostavljanje istih standarda i pravila ponašanja za sve zaposlene u državnim orgaima, bez obzira na političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost.

U slučaju sumnje da je došlo do povrede propisanih pravila i građani i zaposleni mogu se obratiti pritužbom starješini državnog organa.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.