Draču vraćaju Hadrovića džamiju

Nakon više od 270 godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Posljednja koja je sagrađena je Osmanagića džamija u Staroj varoši, u 18. vijeku – kazao je jedan od inicijatora za obnovu Bejler bej džamije, kod staropodgoričana poznatije kao Hadrovića džamija, Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić i rukovodilac u ovom projektu.

Na mjestu nekadašnje Bejler bej džamije na Draču (koja je porušena polovinom prošlog vijeka), kod staropodgoričana poznatije kao Hadrovića džamija, do kraja naredne godine biće izgrađena nova džamija.

Građevinskim mašinama očišćen je teren i urađeni prvi iskopi, čime su nakon više od 270 godina (kada je izgrađena Osmanagića džamija u Staroj varoši) u samom srcu Podgorice počeli pripremni radovi za gradnju džamije, savremenog arhitektonskog izgleda.

Saradnja

Podsjetivši da su na parceli, koja je na raskršću ulica Slobodana Škerovića i Đečevića, bili samo tragovi temelja džamije koja je porušena 1956. godine, jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić i rukovodilac u ovom projektu, iskazao je zahvalnost nadležnim institucijama koje su prepoznale potrebu muslimana ovog dijela Podgorice za izgradnjom džamije, svim pojedincima koji su doprinijeli da se krene u obnovu džamije, kao i stanovnicima Drača koji su to bez problema prihvatili.

– Danas prisustvujemo istorijskom činu. Nakon više od 270 godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Posljednja koja je sagrađena je Osmanagića džamija u Staroj varoši, u 18. vijeku – izjavio je za Pobjedu Redžematović.

Iskazuje zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom dobrom djelu, posebno donatorima.

– Svi radovi do sada su besplatni – izrada idejnog projekta, glavnog projekta, zemljani, betonski, geodetski radovi donacija su naših prijatelja, muslimana i pravoslavaca, i to je ono što krasi ovu ideju vraćanja džamije na njene stare temelje – naglasio je Redžematović. 

Ne skriva zadovoljstvo ni zbog dobrog odnosa stanovnika Drača.

– Imam samo riječi hvale za odnos komšija, koji su bez ikakvih problema prihvatili da se krene u realizaciju ovog projekta. Zahvaljujem svim komšijama koje su prihvatile ostvarivanje vraćanja pravdi, jer je ova džamija porušena 1956. godine, u mirodovskom stanju, i, evo, sada je, hvala Bogu, obnavljamo – kaže glavni imam za Podgoricu i Nikšić, uz napomenu da je Drač tradicionalno prepoznat po dobrim međuvjerskim odnosima i suživotu tri vjere.

Istorija

Džamija Hadrovića sagrađena je početkom 18. vijeka. Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom ,,Bejler bej džamija“ i ,,Alaj begova džamija“, dakle, po tituli, a ne po vlastitom imenu osnivača.

– Ona je u narodu poznata kao Hadrovića džamija iz razloga što se, po odlasku Osmanlija, bratstvo Hadrovića koje se tu zateklo održavalo. Oni su bili mujezini, mutenvelije, ljudi koji su održavali higijenu i pazili na nju, imali su ključeve te džamije. Potomci njihove porodice i danas tu žive. Tako je ostao naziv Hadrovića džamija, a inače je Bejler bej džamija. Što je najvažnije, izgrađena je da bi koristila muslimanima Podgorice, a sada će joj biti vraćena ta uloga – objasnio je Redžematović i dodao da i istraživač Bajro Agović u knjizi ,,Džamije u Crnoj Gori“ objašnjava na koji način je dobila ime Hadrovića džamija.

Objekat će biti izgrađen na tri etaže, biće izgrađena podzemna garaža, prizemlje i sprat, ukupne površine 328 kvadratnih metara. Vrijednost ove investicije je 620.000 eura, a finansira je Medžlis Islamske zajednice Podgorica. Po projektu je predviđeno da džamija bude izgrađena do decembra naredne godine, Redžematović očekuje da će to biti i prije predviđenog roka.

U duhu savremene arhitekture

Jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije i rukovodilac na ovom projektu Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić, kazao je da se nova džamija ne gradi po uzoru na onu koja je tu ranije bila, već u duhu današnjeg vremena.

– Džamija će dobiti potpuno novi izgled. Islam nije statična religija, nego se razvija u duhu vremena. Ne živimo u 18. vijeku, kada je građena prethodna. To je bitno pojasniti, jer nam mnogi zamjeraju zašto gradimo ovakvu džamiju. Islamska arhitektura napreduje u korak sa vremenom, to je vjera dinamike, napretka, prosperiteta, pogleda u budućnost. Ona je supstrat svih dostignuća u arhitekturi. Gradimo je u duhu savremene arhitekture, izmirivanja naših potreba i navika, koje su drugačije od onih u 18. vijeku – objasnio je Redžematović.

Članak: Pobjeda

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.