Poruka reisa Rifata ef. Fejzića povodom ramazanskog Bajrama

Rifat ef. Fejzić
Rifat ef. Fejzić

Podgorica – Cijenjeni vjernici, pripadnici Islamske zajednice u Crnoj Gori,

Bajramska radost na čijem smo pragu, radost je trijumfa dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, pokajanja nad grijehom, oprosta nad kaznom, darežljivosti nad škrtošću i snage duše nad slabostima tijela.

Muslimani u Crnoj Gori raduju se bajramu, jer su ramazanom potvrdili da ih u životnim odlukama vodi duša i karakter, ne tijelo i prohtjevi njegovi. Izađimo zato iz mubarek ramazana svjesni mudrosti koja veli da su lađe najsigurnije u luci, ali nisu zbog toga napravljene. Nisu napravljene da miruju usidrene, već da smjelo i odvažno sjeku okeanske talase, susreću se sa novim horizontima, kopnima i sigurnim lukama. U smislu ove mudrosti, izađimo iz ramazana odvažni i spremni da izađemo iz vlastite sebičnosti, upoznamo nove ljude, nova obzorja dobrote, drugim ljudima svojom dobrotom, pobožnošću i čestitošću budemo lađe spasa u okeanu životnih iskušenja. Sa ovom spremnošću dočekajmo bajram. Neka on bude novo jutro odlučnosti da u ime Boga, po naredbi Njegovoj, u Njega vjerujući, donosimo mir i blagostanje svijetu na kojem živimo.

Braćo i sestre u vjeri,

Vedrim čelom i iskrenim osmjehom, širite bajramsku radost. Molim Allaha Svevišnjeg da ramazanski bajram dočekamo i provedemo u rahatluku, Allahovom zadovoljstvu, porodičnoj, rodbinskoj i komšijskoj sreći.

Bajram šerif mubarek olsun!

Reis Rifat ef. Fejzić